Райна Кабаиванска с награда и галаконцерт

Оперната прима Райна Кабаиванска беше удостоена с Голямата награда на тазгодишния Салон на изкуствата в НДК. Престижната статуетка “Св. св. Кирил и Методий” беше връчена на прочутото сопрано в Софийската опера и балет от директора на НДК Мирослав Боршош.

Призът е за изключителните постижения в областта на изкуствата, за цялостно творчество и за съществен личен и обществен принос към българската духовност и култура на Кабаиванска. Присъжда се всяка година и символизира връзката на НДК с духовното покровителство на светите братя Кирил и Методий. Сред удостоените досега са академик Светлин Русев, Йордан Радичков, Валери Петров, академик Антон Дончев, Богомил Райнов, професор Стефан Данаилов, Стефан Цанев, Леда Милева, Йълдъз Ибрахимова, “Щурците” и др.

Кабаиванска получи наградата непосредствено след края на гала концерта на нейния 15-и майсторски клас в Нов български университет. Под диригентството на Найден Тодоров на сцената се представиха 12 млади певци от общо 7 държави, които имаха шанса да се обучават при оперната прима. „Не са Павароти, Доминго и Карерас, но имат шанс да станат. Те са феноменално явление”, шегува се Кабаиванска, представяйки тазгодишния си клас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура