Фандъкова: Отваряме център за деца с аутизъм в столичния квартал "Горубляне" (Снимки)

Днес отваря врати Центърът по приложен поведенчески анализ за деца с аутизъм в кв. „Горубляне“. Инициативата за намиране на място за центъра дойде от майките на децата. Ние от Столична община предоставихме сградата и заедно с много граждани и обществени личности, помогнахме за ремонта й. Това каза Йорданка Фандъкова, кандидат за кмет на София от ПП ГЕРБ. Тя поясни, че Столична община поддържа общо 4 центъра за деца с аутизъм. Центърът за работа с деца и младежи от 7 до 18 г. се управлява съвместно със сдружение „Аутизъм днес“.

„Район „Лозенец“ предостави помещение за втори център за деца в по-малка възраст от 2 до 7 г. Избрахме сдружение „Аутизъм днес“ да бъде доставчик на услугата и предстои тя да стане държавно делегирана дейност. До края на годината центърът ще се финансира с общински средства“, каза Фандъкова. В дневния център „Свети врач“, както и в центъра за Социална рехабилитация в кв. „Слатина“, има екипи, които работят с деца с аутизъм.

„Имаме активна политика в подкрепата за деца и възрастни в неравностойно положение. Работим активно с неправителствени организации, като заедно реализирахме 15 проекта за подобряване на услугите“, подчерта Йорданка Фандъкова. Тя съобщи, че предстои разкриването на още 11 социални услуги за деца и възрастни със специални потребности.

В последните години Столична община поддържа 11 специализирани институции за деца и възрастни и предоставя 68 социални услуги за хора със специални потребности. 24 социални услуги се предоставят от неправителствени организации, на които от общината е делегирала тази възможност. Кандидатът на ГЕРБ за кмет на София Йорданка Фандъкова припомни, че в последната година в София са изградени 13 центъра за настаняване от семеен тип и 3 защитени жилища.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини