Йорданка Фандъкова: Настаняваме децата без родители в София в модерни центрове от семеен тип

„Вече настаняваме децата, лишени от родителски грижи в София, в модерните центрове от семеен тип, които изградихме в последната година. Целта ни е да успеем да затворим всички социални домове от стар тип“. Това каза Йорданка Фандъкова, кандидат за кмет на София от ПП ГЕРБ. Столична община изгради 13 центъра за настаняване от семеен тип, 2 преходни и 1 защитено жилище, от тях вече 8 работят.

„Преди 9 месеца започна строителството на „къща за децата“, която също е алтернатива на социалните домове. Днес тя е готова и скоро в нея ще бъдат настанени първите деца. Благодаря на екипа на Фондация „За Нашите деца“ и лично на г-жа Шалапатова за свършената работа“, заяви Фандъкова при посещението си в новия център.

Проектът се реализира от Фондация „За Нашите деца“ в партньорство със Столичната община.

Преди 2 години по предложение на кмета Йорданка Фандъкова Столичният общински съвет взе решение, с което учреди безвъзмездно право на строеж на детската къща. Детската къща ще функционира по изцяло нов метод в България. В нея временно ще бъдат настанени шест бебета и малки деца до 7 години, лишени от родителски грижи. Новородените, ще останат в „Къща за деца“ до момента, в който се намерят осиновители, приемно семейство или се върнат при биологичните си родители. Грижа за децата полагат приемни родители с подкрепата на екип от специалисти.

„Искрено желая децата без родители бързо да намерят свое ново семейство, в което да получават грижи и любов“, посочи още Фандъкова по повод националния информационен ден за осиновяването.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини