Как премина срещата между Путин и Обама

Американският президент Барак Обама и руският държавен глава Владимир Путин си стиснаха ръцете и влязоха в първата си значителна среща за последните две години, съобщи АФП.

По-рано в понеделник двамата държавници изнесоха речи пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Барак Обама критикува Путин за подкрепата му към „тиранина“ Асад. На свой ред руският президент свърза възхода на „Ислямска държава“ с провала на американските интервенции в Близкия Изток.

Срещата между Путин и Обама е надхвърлила час и 40 минути.

Отношенията между САЩ и Русия се намират на ниско ниво. Това заяви руският държавен глава след приключването й.

Путин отбеляза, че все пак диалогът е бил откровен, а Обама е изложил подробно своята позиция по отношение на конфликтите в Източна Украйна и Сирия. „Що се отнася до днешната среща, то тя беше много полезна и – това, което е особено приятно – много откровена“, заяви руският президент след разговора си с Обама.

Президентът на Русия Владимир Путин се е отнесъл с уважение към американския държавен глава Барак Обама и винаги е отворен за контакти, коментира руският държаван глава пред CBS. „Повтарям, имаме гладки междуличностни и човешки отношения, изпитваме уважение един към друг, а бизнес контактите ни са на добро работно ниво“, посочва Путин.

„А какво мисли президентът на Съединените щати, президентът на Франция, канцлерът на Германия, министър-председателят на Япония, ръководителят на Държавния съвет или председателят на парламента в Китай - откъде да знам? Ние не гледаме това, което ни казват хората, а това, което правят“, добавя ръководителят на Кремъл.

Говорейки за двустранната среща с американския президент, руският лидер подчерта, че въпросът тук не е във взаимното желание или нежелание да комуникират един с друг.

Президентът на Русия Владимир Путин и американският му колега Барак Обама са постигнали споразумение да търсят съвместно политическо решение на кризата в Сирия, съобщава Ройтерс.

Лидерите на двете държави обаче се разминават по отношение на визията си за бъдещето на близкоизточната държава. Путин подкрепя правителството на Башар Асад в Дамаск, докато Обама не вижда възможност за стабилизиране на обстановката в Сирия, докато режимът на сирийския президент остава на власт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят