190 автоджигити засякоха в Монтана за денонощие

Никълъс Кейдж се отказва от актьорството

Григор си уреди среща с Гофен

Жандармеристката Анелия Христова: Ранената колежка е много силна

Вулкан изригна в Япония Няма данни за пострадали или разрушения

Григор Димитров би германец на турнира в Монако, среща Гофен на четвъртфинала (ВИДЕО)

Задържаха шефа на полицията в Раковски и още двама души за корупционни практики

Монтана въвежда технологии за умно управление

Негово Светейшество Патриарх Неофит е изведен от реанимация

Апелативната прокуратура във Велико Търново чества 20-годишен юбилей

Велосипедист се удари в заграждения на магистрала “Тракия”, последва верижна катастрофа между четири автомобила

Нова задна ножица преряза “Ювентус”

Каракачанов готов с реформи, които да помогнат на хората с увреждания и да спрат измамите в системата

Рефери на поправителен срещу провинилите се отбори

Митрополит Антоний: Състоянието на Патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява, но ще остане още известно време под медицинско наблюдение

Плевнелиев: България е готова да помогне на Молдова по пътя й към Европейския съюз

България подкрепя европейската перспектива на Молдова, а страната ни беше една от първите държави членки, която ратифицира Споразумението за асоцииране на Молдова с ЕС. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на среща с министър-председателя на Молдова Валериу Стрелец, в рамките на 70-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Държавният глава посочи, че България има готовност да окаже всякакъв вид помощ на Молдова по пътя й към Европейския съюз, включително чрез споделяне на опит и експертиза, както и чрез подкрепа за извършваните реформи, съобщиха от президентския пресцентър.

Държавният глава заяви, че наличието на българска общност от 65 хиляди души в Молдова е естествена връзка между двете страни и изрази надежда, че социално-икономическото положение на българската общност ще продължава да се подобрява в рамките на единна и независима Молдова. Президентът подчерта желанието на България провежданата административна реформа в Молдова да не засегне района на Тараклия, който е исторически обособен център на българското национално малцинство в страната. Росен Плевнелиев изрази признателност към молдовското правителство, че е създало необходимите условия за съхраняването на езика и културната идентичност на българското малцинство и днес българският език се преподава в 29 училища в Молдова и в Тараклийския държавен университет. Според държавния глава, това е важно доказателство за близкото приятелство между двете страни, което трябва да продължи и в бъдеще.

Министър-председателят Валериу Стрелец благодари за силната подкрепа на България за процеса на реформи и за европейския път на страната. По думите му, Молдова възприема България като модел за интеграция в евроатлантическите структури. Валериу Стрелец изрази признателност за оказваната от България подкрепа в тази насока, както и за доброто сътрудничество в различни области. Министър-председателят на Молдова посочи, че през последните пет години БВП на Молдова се е увеличил два пъти, реализират се важни инфраструктурни проекти, провеждат се реформи в различни сектори. След влизането в сила на Споразумението за свободна търговия с ЕС търговията с държавите членки вече съставлява 64% от цялата външна търговия на Молдова.

Министър-председателят на Молдова отбеляза още, че в страната е необходимо да бъде извършена сериозна административна реформа, която има за цел по-добро регионално управление. Стрелец увери българския президент, че ще бъдат взети под внимание интересите на българската общност в Тараклия в контекста на изложените от българската страна аргументи и в духа на традиционното приятелство между двете страни.

В централата на ООН в Ню Йорк президентът Росен Плевнелиев разговаря и с вицепрезидента на Индонезия Мухамад Юсуф Кала. От 1 октомври 2015 г. Индонезия ще въведе безвизов режим за гражданите на всички държави членки на ЕС, което ще спомогне засилването на контактите и сътрудничеството с България, заяви вицепрезидентът Кала.

Президентът Росен Плевнелиев посочи, че България оценява високо водещата роля на Индонезия в региона, като най-голямата по население и с функционираща демократична система на управление държава от АСЕАН и в ислямския свят. През последните години Индонезия отбелязва значителен икономически растеж и затвърждава позицията си на водеща икономика в Югоизточна Азия.

Отношенията между България и Индонезия се развиват интензивно, като за това помагат проведените сесии на Смесената комисия за икономическо сътрудничество, подписаните меморандуми за сътрудничество в областта на туризма, младежта и спорта и други сектори. Президентът Плевнелиев счита, че има голям потенциал за по-нататъшно разширяване на сътрудничеството в икономическата област чрез засилване на инвестициите и насърчаване на туризма. По тази причина е необходимо засилване на контактите между институциите на двете държави, както и взаимодействието между бизнеса от двете страни. Търговията, инвестициите и туризмът са основни области, в които има потенциал за развитие на икономическите отношения, подчертаха още президентът Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Мухамад Юсуф Кала.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.