Съдът предаде арестувания за камиона ковчег на Австрия

ДАНС и полиция търсят спечелените от каналджиите пари

Окръжният съд в Монтана реши да екстрадира в Австрия задържаният у нас за смъртта на 71 бежанци в камион край Виена Цветан Цветанов.

Арестуваният 32-годишен ром също поиска от магистратите да го изпратят в Австрия. "Невинен съм! Искам делото да се гледа по-бързо!", заяви той. Цветан Цветанов, известен като Цецо Гарсона, бе задържан на 31 август в дома си Лом с европейска заповед за арест. Дни преди това в хладилен бус на магистрала край Виена бяха открити труповете на 71 задушени бежанци, сред които жени и деца. За смъртта на сирийците бяха заподозрени и арестувани петима души сред които Цветан Цветанов и Методи Иванов от Лом.

Пред съда Цецо Гарсона отрече да е участвал в трафика на загиналите и заяви, че е по същото време е разнасял вестници в Германия.

Съдът в Монтана на два пъти отлага екстрадицията му, докато уточни съдържанието на европейската заповед за арест и получи гаранции, че ако бъде осъден, мъжът ще може да излежи присъдата си у нас. Цветанов е обвинен за умишлено убийство, за което австрийския закон предвижда от 10 до 20 години в килия и доживотен затвор, за контрабандно транспортиране на хора и за умишлено поставяне на обществото в опасност. "Невинен съм!", каза Цветанов пред съда и дори се съгласи да му бъде взет ДНК материал.

Срещу него и други лица в България се води и разследване от спецпрокуратурата за пране на пари. Агенти на ДАНС и полицаи от дни обискират адреси в Лом и разпитват близки на заподозрените. При част от роднините са открити скъпи автомобили, чийто произход се изяснява.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право