„Левски“ 2014 - 19 т., „Левски“ 2015 - 18 т.

„Левски“ е само на точка от върха! „Сините“ постигнаха трета шампионатна победа поред с 1:0 - над „Ботев“ на „Аспарухов“. С най-ниския бюджет от десетилетие, със забавена селекция, с „дупки“ в състава, без ярка деветка и след няколко срамни резултата „Левски“ изплува. Помогнаха и съперниците, като всички изглеждат по-зле от миналия сезон.


„Синята“ игра още е средняшка, няма безусловна звезда, няма стрелец. И - само 10 гола за 10 мача. Но отборът нерядко показва характер, очевидно е задружен и със защита бетон. В “А“ група има само 4 по-слаби нападения, но личи едва една по-здрава отбрана. „Берое“ допусна 5 гола, „сините“ - 6, колкото „Славия“ и „Литекс“. Но на „Левски“ вкараха едва веднъж през последните 8 мача във всички турнири, което е малко чудо.
Втръсналият израз „рано е за фанфари“ обаче винаги е на място за „Герена“, въпреки че дистанцията от върха днес заслужава уважение.


На 27 септември 2014-а в Х кръг „Левски“ удари „Лудогорец“ с 3:2 на „Аспарухов“. Качи се трети с 19 точки, голова разлика 15-12 и на 4 пункта от водача ЦСКА. Директорът и треньор Георги Иванов направи най-силното си изявление за сезона и замечта за титла: „Имаме добър колектив от професионалисти. Ако бях треньор от първия ден, сега щяхме да сме лидери.“


На 28 септември 2015-а в Х кръг „сините“ удариха „Ботев“ с 1:0 на „Аспарухов. И са трети с 18 точки, голова разлика 10-6 и на 1 пункт от „Литекс“ и „Лудогорец“. А Гонзо направи най-силното си изявление досега през сезона: „Не може да се сравняваме с „Лудогорец“ и „Литекс“. „Левски“ е много над тяхното ниво. Вижда се и в скандалите, които имат.“


След Х кръг през 2014-а „Левски“ имаше повече точки въпреки треньора Хосе Мурсия, съсипал подготовката и началото на сезона.


Разликата между сезоните? Винаги има. Преди година „Левски“ играеше с отборен бюджет за заплати от 250 000 лева месечно, които се бавеха. Сега - 200 хиляди лева и редовно плащане. През миналия сезон елитът бе от 12 тима, личаха повече аутсайдери и така по-лесно се набираха точки. Тогава обаче „сините“ играха с изпадналия после „Марек“ в ХІ кръг (1:1) и все пак тогава в групата изпъкваше ЦСКА.


Именно онова реми в Дупница сложи началото на срива и „Левски“ стана шампион, ама... на втората шестица. Драматичната късна есен е твърде честа за отбора. И сега ще проличи има ли „синя“ воля, „син“ отбор. В следващия кръг - гостуване на „Литекс“, после - домакинство срещу „Лудогорец“. Идеални дербита - и за възход, и за падение.

НА „ГЕРЕНА“

За година смениха седем титуляри

От 14-те „сини“, които играха за 3:2 с „Лудогорец“ в Х кръг през м.г., петима излязоха при 1:0 с „Ботев“ в Х кръг сега. Титуляри започнаха Роман Прохазка, Веселин Минев, Владимир Гаджев и Аймен Белаид, а резерва влезе Мигел Бедоя.

Да, от години „Левски“ сменя наред състава на всеки (полу)сезон. И надеждата е да не стане като 2014 г. - третите от септември да се окажат накрая некадърни...

Счупиха с камъни стъкло на рейса

Обстрелваха с камъни автобуса на „Ботев" на „Ботевградско шосе" в София в 22,30 ч в понеделник на 500 м от стадиона след 0:1 с „Левски".

Голям колкото юмрук камък пръсна странично стъкло пред лицето на треньора Ермин Шиляк. Словенецът се размина само с уплаха. Но пренасрочи от 10 за 11 ч тренировката във вторник, тъй като тимът се прибра след полунощ. Описването на щетите и разпитът на свидетели продължиха над час.

До засадата имало кола с „жълто-черни“ фенове, които погнали „терористите" след първия залп. Гамените избягали.

„Имаме пълно „Автокаско" на автобуса“, заяви административният шеф Иван Йотков. По наредбите в случая домакинът не носи отговорност. От „Ботев" и "Локо" (Пд) осигуряват полицейски ескорт за своите гости до излаза от града.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ