Симеон Втори: Европа не трябва да се отказва от партньорството с Азербайджан

Европа не трябва да се отказва от партньорството с Азербайджан, който ще осигури нейната енергийна сигурност. Това казва последният цар и бивш премиер на България Симеон Сакскобургготски пред агенция Trend.

„Азербайджан е известен в световен мащаб. През последните години страната постигна огромен успех в политическата и икономическата сфери“, казва Симеон II. Т

ой допълва, че Азербайджан е богат да енергийни ресурси и е важен за реализирането на енергийни проекти, които ще доставят азербайджански газ в Европа.

Сакскобургготски казва още, че Азербайджан ще осигури енергийната сигурност на цяла Европа.

„Аз високо ценя политиката на азербайджанския президент Илхам Алиев в енергийния сектор и съм уверен, че той ще може да реализира всички планове за енергийни доставки в Европа. Европа не трябва да се отказва от партньорство със страна, която ще осигури енергийната ѝ сигурност“, каза той.

По думите му, България смята Азербайджан за надежден партньор. Бившият премиер допълва, че и двете държави имат голям потенциал за сътрудничество в икономическата сфера, а търговията, туризмът и индустрията трябва да станат приоритетни в това сътрудничество.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят