Министър Десислава Танева: Фермерите ще получат 250 млн. лева

Българските фермери от 16 октомври до края на годината ще получат близо 250 милиона лева по европейски и национални плащания. Това обяви във Велико Търново министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Тя допълни, че в първата седмица до 23 октомври ще бъде изплатен максимално разришения аванс на всяка схема по обвързано плащане или 113 милиона лева.
„България ще се възползва в първия възможен срок от решенията на Европейската комисия да бъдат платени авансово директните плащания”, уточни Танева.

Според аграрния министър ведомството и Съвета по животновъдство обсъждат три варианта за разпределение на 6 млн. лева. На глава животно, на продадено количество мляко, а третият вариант предвижда да бъде разделен бюджетът по 50 процента на глава животно и по 50 процента на литър мляко.. „Независимо от решението тези средствата ще бъдат изплатени до края на месец декември“, поясни Десислава Танева.

По думите и от 0,6 % производство на краве мляко в ЕС, България е защитила пакет от 1,4 % от общия размер за ЕС.

„Предвижда се ваксинация на животните в землища, където са открити заболявания на антракс през последните 50 години”, информира още Танева.
Във Велико Търново тя участва в националната среща на Консултативния съвет по животновъдство, който се състоя в сградата на ДФ “Земеделие“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес