Съдията по „Червея“ отказа да се оттегли

Делото срещу бившата шефка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева започна с искане за отвод на съдията, поел процеса. Прокуратурата настоя Иван Коев да се оттегли от делото заради възможна пристрастност. Причината - като съдия, работил в СГС, докато Янева го е оглавявала, неминуемо създал „настроения на симпатия или антипатия“ между тях.

Защитата не подкрепи опасението на прокуратурата.

„Въпрос на професионализъм и други лични качества е способността да се поддържат неутрални служебни отношения, независимо от възможните различия в застъпваните от страните виждания по един или друг въпрос“, каза и самият съдия Коев. После аргументира отказа да се отведе с думите: „Председателят не се чувства по никакъв начин настроен срещу подсъдимата в качеството й на председател на СГС заради едни или други нейни действия, извършвани в това й качество. Председателят на състава в мое лице не проявява и симпатия към подсъдимата Янева в по-голяма степен, отколкото към всеки друг от своите колеги.“

Съдия Коев пое делото срещу бившата си шефка, след като други две съдийки - заместничката й Петя Крънчева и Виолета Магдалинчева, си направиха отвод заради служебните си отношения с Янева.

Тя подаде оставка през февруари, след като избухна скандалът с прилагането на СРС при оперативна разработка „Червей“. Тогава Янева беше обвинена, че на два пъти е разрешила използването на СРС и два пъти продължила срока им в противоречие със закона. Разрешенията били дадени не за подслушване на лице, а за информационната система на МВР. Обвинен бе и бившият шеф на Дирекция „Сигурност“ в МВР Тодор Костадинов и настоящ зам.-ръководител на звеното, използващо СРС в ДАНС, който поискал прилагането им.

В съдебната зала дойде само Костадинов. Янева се възползва от правото да не присъства на заседанието. Законът дава такава възможност, тъй като престъплението, за което двамата отговарят, не е тежко и се наказва с до 5 г. затвор.

Тъй като делото бе насрочено само за предварително изслушване, Коев го пренасрочи за 20 октомври. Тогава той трябва да реши дали процесът ще се гледа публично, както настоява защитата, или при закрити врати, каквото е искането на прокуратурата заради опасност от разгласяване на държавна тайна.

За тогава са призовани и 20 от всички 43 свидетели на обвинението - служители на ДАНС, главно операторки по централния полицейски регистър и оперативни работници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право