Сурвачка за лошите ченгета

Пак ли ще ни сурвакат? С тия думи един обикновен постови полицай посрещна новината, че шефовете му представят на тържествена пресконференция мерки срещу корупцията в МВР.

Интересно сравнение.

Сурвачката е пръчка, украсена с цветни конци, пуканки, панделки и дребни парички, която се вади всяка година и с нея хората се удрят леко по гърбовете - без да ги боли, с много пожелания за по-добри дни. Да, наистина прилича на мерките против подкупните полицаи - и те се вадят ежегодно, шарени са и еднообразни: камери по реверите и колите със сините лампи, имуществени декларации, детектори на лъжата и тестове за лоялност. От тях не боли, но те не сбъдват и пожеланията – лошите ченгета да се поправят.

Къде е грешката?

Тя е може би в разбирането на властта в лицето на вътрешните министри, че за да поведеш служителите, трябва да ги загърбиш – с мизерните им заплати, с извънредния труд, с коравите кубинки и ризи, които си купуват от битака сами, с кражбите от обществените поръчки за униформите и автомобилите им, с политическите поръчки и чистки, с нечестните конкурси за кариерното им израстване, с непосилните командировки в кална на границата при силовия и корупционен бежански натиск.

Чудно ли е, че така не става?

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи