Черна Богородица от Созопол пазят на о. Халки

Иконите и иконостасът от разрушения средновековен манастир “Св. Йоан Предтеча”, който се е намирал на остров Св. Иван край Созопол, се съхраняват на турския о. Халки в Мраморно море. Това съобщи директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, който тези дни лично е видял светините. Иконостасът е монтиран в приемната на ректора на Богословската академия Елпидифор, а иконата на св. Богородица, която е забележително произведение на средновековната ни живопис - в притвора на храма „Св. Троица”. Божията майка е изобразена черна като прочутата Казанска Мадона, твърди Димитров.

Музейният шеф научава за антиките от арх. Михаил Заимов. Той попада случайно на Халки. Там разбира, че преди векове монасите от созополския манастир изнасят иконите и разглобения от тях иконостас на храма, пострадал през ХVІІ в., и ги пренасят на острова.

Според исторически източници „Св. Йоан Предтеча” (преди няколко години там археолози откриха мощите на светеца патрон) е бил не само един от най-големите манастири в Югоизточна Европа през ХІІ-ХVІІ в., а и значимо културно средище. Там са създавани богослужебни книги, с които са снабдявани български храмове, атонски манастири и дори дворът на Медичите във Флоренция. Светата обител е разрушена от турците през 1629 г. след драматични събития на Балканите в предходните десетилетия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура