Държавата връща по-малко ДДС за коли и имоти

Министерството на финансите ще промени значително идеята си да връща на фирмите само част от ДДС при покупка на стоки, които се използват не само за служебни, но и за лични цели. Първоначално ведомството на Владислав Горанов предложи държавата да възстановява платения данък в пълен размер само за стоките и услугите до 700 лв., а за по-скъпи вещи данъчният кредит да се връща след доказване каква част от нея се ползва служебно и каква - лично.

“Може би ще вървим към завишаване на този праг до 35 000 или 50 000 лв.”, каза Горанов след обсъждането на поправките в данъчните закони с бизнеса и синдикатите в Съвета за тристранно сътрудничество. Той обясни и че ограничението няма да засегне всички стоки над тази стойност. “Ще определим режим, който ограничава 100% ползването на данъчен кредит за група активи, които са най-значими, като МПС и недвижими имоти. Ползването им за лични нужди до голяма степен ерозира данъчната основа”, каза Горанов.

Идеята му е държавата да определя законодателно процент, който да се признава като данъчен кредит. В други европейски страни на собствениците се връща 50% от платения данък, но у нас вероятно той ще е доста по-висок, прогнозира Горанов. Окончателното решение ще се вземе до 7 октомври, когато проектът на данъчните закони трябва да се приеме от правителството.

“В България на година се регистрират 20 000-30 000 нови автомобили, от които 95% са собственост на фирми. По този начин се избягва плащането на десетки милиони левове”, каза Горанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес