Продадоха на търг бутилка френско вино от 1774 г.

Руски военни са загинали при нападение на бунтовници в Сирия

Тоневи – едно обикновено семейство с пушки на рамо Сливенци пазят традициите в клуб „Традиция”

Хроничната миелоидна левкемия вече не е смъртоносно заболяване

До края на идната седмица ще бъдат изплатени възнагражденията на работещите в МБАЛ Ловеч

Гришо победи египтянин на старта на “Ролан Гарос”

Съдът отхвърли корекционна фактура за 1 298 лв. ток

Португалската легенда Маниш ексклузивно пред „Труд“: Роналдо няма свободно време, всичко е футбол

Откриват сезона заедно с нов път към Слънчев бряг Хотелиери: Нашите кадри бягат, но и ние сме интересни за много нации

Отмениха полетите на хиляди пътници на лондонското летище “Станстед” заради гръмотевична буря

Александър Вучич прогнозира, че Македония и Албания няма да получат нищо повече от похвала за напредъка в реформите

България е извън европрограмата за борба срещу биотероризма

В сериала „Сестри” връзката не е само родствена

Вижте как Натали Трифонова играе сиртаки (ВИДЕО)

Българка с бестселър в Австралия Книгата на Елена Лонг и съпруга й се купува и в САЩ, Канада и Бразилия

КАТ TV се провали

Поне половин година никой не е контролирал записите от камерите в колите на КАТ, въведени шумно като мярка срещу подкупни полицаи. Това стана ясно, когато МВР представи план за борба с корупцията в министерството.

Видеоустройствата в 120 патрула на КАТ бяха поставени още през януари. Записите обаче не се преглеждали от служителите, които трябвало да ги контролират, призна зам. вътрешният министър Филип Гунев. Така били пропускани нарушения – например на униформен, който спи по време на наряд. Според обясненията гафът се дължи та факта, че камерите били въведени, преди да се измисли организация за преглед на видеото. Отделно в някои областни дирекции компютрите били стари, скоростите им за пренос на данни – ниски и било невъзможно да се гледа заснетото. Сега в МВР обмисляли да осигурят мощни сървъри.

Вече е създадена организация, за да се проверяват катаджиите, каза Гунев. По думите му от юни във “Вътрешна сигурност” работел нов сектор, който преглеждал записите. Това вече правели и шефове в дирекциите. Гунев не уточни колко хора са ангажирани с тази дейност, изискваща много внимание и време.

Проверяват имотите на всички полицаи

Имуществото на всички 47 000 служители на МВР – от редовия патрул до ръководителите, ще бъде стриктно проверявано дали отговаря на реалните им доходи. Това е една от мерките за борба с корупцията сред служителите ни, съобщи вчера зам. вътрешният министър Филип Гунев. Досега работещите в МВР подаваха декларации за парите и имуществото, но тяхната достоверност не се проверявала прецизно. Правело се само когато има сигнал срещу даден служител или има разследване срещу него.

В плана за борба с корупцията в МВР е предвидено и цивилни спецченгета да разиграват ситуации, при които ще проверяват дали техни колеги са готови да вземат подкуп. Предвижда се и служители да преминават през детектори на лъжата. Отделно ще има ротация на ченгета. Според плана до средата на следващата година ще бъдат пуснати и 32 електронни услуги, свързани с КАТ и КОС и няма да има среща на четири очи между граждани и служители в МВР. Така след време синият талон щял да стане излишен.

Пешите ченгета с камери по реверите

До края на годината охранителни полицаи ще бъдат оборудвани с камери на реверите си, които ще документират работата им. Предвижда се да се поставят видеоустройства и в коли на Гранична полиция, за да се предотвратят подкупи от мигранти. Катаджиите пък ще бъдат с таблети. “Идеята е на момента да бъдат издавани електронни фишове, както и да има връзка с НАП”, каза Филип Гунев. Ще се въведе и електронно плащане на фишове и актове. Е-услуга ще се въведе и при регистрацията на автомобили и ще се избегне получаването на специални номера по “специален” начин.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.