Водата на Марс прави по-лесно изпращането на хора на планетата

Изпращането на хора на Марс може да се окаже по-лесно, отколкото се смяташе досега, пише Space, цитиран от "Фокус". В понеделник учени обявиха, че загадъчните тъмни ивици, които се появяват по склоновете на Червената планета при топло време, са образувани от течна солена вода.

Откритието увеличава шансовете за съществуване на живот на марсианската повърхност или в близост до нея, изтъкват изследователи. Това доближава човечеството и до желанието му да стъпи на Червената планета. Националната космическа агенция на САЩ (NASA) възнамерява да осъществи такава експедиция в края на 30-те години.

Оскъдната марсианска вода “може да бъде важен ресурс за бъдещите изследователи и заселници на Марс, намалявайки цената и увеличавайки гъвкавостта на човешката дейност на Червената планета”, казва Мари Бет Уилем от NASA.

“Това означава, че трябва да разберем какъв е източникът на водата, както и какво е количеството й”, добавя тя. Според представители на Агенцията намирането на отговорите на тези въпроси няма да отнеме много време. По думите на Джим Грийн вече се знае къде трябва да се фокусира вниманието, което означава, че могат да се провеждат по-методични проучвания.

Следващият роувър на NASA, чието изстрелване е планирано през 2020 година, ще бъде оборудван с инструмент, който използва марсиански ресурси. Нареченото Mars Oxygen ISRU Experiment (MOXIE) устройство ще преобразува въглеродния двуокис в атмосферата на Червената планета в чист кислород и въглероден оксид. Марсианските пионери биха могли да разчитат на усъвършенствана и по-голяма версия на инструмента, за да оцелеят и да излетят обратно към Земята, използвайки кислорода и като гориво.

Наблюдения на проучващите Марс апарати показват, че на планетата има множество потенциално полезни за хората ресурси. Водата все пак вероятно е най-важният, затова оповестеното на 28 септември откритие има голямо значение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят