Петима души контролират с мислите си балон-акула (Видео)

Свидетели сме на управление с мисли на дрони, електронни аксесоари и дори роботизирани протези, но не сме виждали контролирана с мисли акула. Поне досега, пише CNET. Проектът се реализира под ръководството на инженера Чип Одет от OpenBCI - организация, посветена на изследването и разработката на технологии за мисловен контрол с “отворен” програмен код.

Това не е “полезен” проект, така както има полза от управлението на дрон, но начинанието може да привлече внимание към дейността и целите на OpenBCI. И акулата не е истинска, а балон с дистанционно управление. Към пълния с хелий балон е прикачен приемник, който контролира движенията на опашката и насочва акулата наляво, надясно, нагоре и надолу.

Одет е заместил физическия контролер в балона с електроенцефалографско мисловно управление. При предишен проект операторът носи електроенцефалографска шапка, а софтуер за управление на квадрикоптер разпознава определени мисли като посоки. Мисълта за свиване на дясната ръка в юмрук, например, кара летателната машина да завие надясно.

Одет не разполага с модерното и скъпо оборудване на университетска лаборатория. За конструираната от него система разпознаването на една единствена мисъл е невъзможно.

“За да преодолея това ограничение, реших да променя представите си за това как ще работи системата. Вместо да използвам определени мисли, потърсих електроенцефалографски подпис, който лесно се засича и който би могъл да използва като сигнал за намерение. Най-лесно такъв сигнал се генерира, когато затворим очи. При повечето хора затварянето на очите произвежда силна 10-херцова мозъчна вълна в задната част на главата, където се намират центровете за обработка на визуална информация”, обяснява Одет.

След кофигурацията на системата изследователят успява да накара акулата да се движи напред, затваряйки очи. Този сигнал обаче не може да контролира другите четири посоки - ляво, дясно, нагоре и надолу. Затова освен себе си, Одет свързва и четирима приятели, всеки от които контролира една от посоките. Това е възможно, благодарение на контролния панел, разработен от BCI.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии