Георги Лозанов: Ще съдя двама депутати за подстрекателство заради новините на турски език

Огромна заблуда е, че СЕМ лицензира медии на турски език. СЕМ лицензира 24-часова програма на български език, в която звучи 3-часова програма на турски език. Това се прави от „Радио България”. Останалите 21 часа – 15 от тях ще звучат с регионалната програма „Радио Кърджали” – с местни новини и предавания. Това заяви пред Нова телевизия шефът на СЕМ Георги Лозанов по повод надигналите се спорове за предавания на турски език в национален радиоефир.

„Спорил съм с Ангел Джамбазки по този въпрос дали малцинствата трябва да имат предавания на майчин език. Що се отнася до ромския език, той няма книжовна норма. Но все пак различните езици са културното богатство на България. Имаше една кабелна телевизия, ориентирана към ромите, но тя не просъществува”, коментира Лозанов.

Той подчерта, че обществото целенасочено се заблуждава, че предаването на турски език е целенасочено. „Нима една обществена медия може да извърши държавен преврат? Подстрекаването на обществото и към СЕМ е целенасочено. Тези двама души, депутати – български и евродепутат фактически подстрекават към физическа саморазправа. Аз лично ще ги съдя за подстрекателство. Защото зад думите им не стоят наивни призиви. Враждебната реч е голяма опасност за българското общество”, заяви шефът на СЕМ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини