Съдиите избират своя представител в Конституционния съд днес

На Общо събрание днес съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд трябва да изберат своя представител за член на Конституционния съд, съобщи БГНЕС.

През октомври ще се извърши ротацията на четирима от конституционните съдии – двама определени от квотата на президента и по един от квотата на парламента и на съдебната власт. Според принципно решение, в сила от близо десет години, съдиите от двете върховни съдилища редуват своите представители, които биват излъчвани за членове на КС. В настоящата ситуация ред е на представител от ВКС.

В края на миналата седмица се е провело неформално запитване между съдиите от ВКС, което е посочило като безспорен фаворит за поста – Таня Райковска, заместник-председател на Върховния съд и ръководител на Търговската колегия. Миналата година Райковска бе кандидат за председател на ВКС, но не успя да събере нужните 2/3 гласове от членовете на Висшия съдебен съвет. Вторият кандидат – съдията от ВКС и председател на Съюза на съдиите в България Борислав Белазелков е получил с 14 гласа по-малко от Райковска. В надпреварата са участвали още три върховни съдии.

Изненадващо в гласуването не се е включила друг от заместник-председателите на ВКС – съдия Павлина Панова, която е председател на Наказателната колегия на съда. Панова на два пъти се кандидатираше за председател на Върховния съд, но ВСС така и не я избра. Не е изключено обаче да се стигне и до първо изключение на негласното споразумение между съдиите от ВКС и ВАС.

Голяма е вероятността за представител на съдебната власт да бъде излъчен съдия Боян Магдалинчев, който е заместник-председател на Върховния административен съд. Константин Пенчев е издигнат от ГЕРБ и подкрепен от РБ / БГНЕС

В петък в Народното събрание депутатите от Правната комисия ще изслушат и двамата кандидати за конституционен съдия от парламентарната квота. Първият кандидат е Константин Пенчев, който преди да стане омбудсман беше председател на ВАС. Неговата кандидатура бе издигната от ГЕРБ и се подкрепя от Реформаторския блок. Вторият кандидат е Михаил Кожарев, който е член на настоящия състав на Висшия съдебен съвет. Кандидатурата му е издигната от Патриотичния фронт.

Държавния глава Росен Плевнелиев предложи за членове на КС – бившият премиер Филип Димитров и проф. Мариана Карагьозова–Финкова, преподавател по Конституционно право в СУ “Св. Климент Охридски”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини