"Ню Йорк таймс": Руското военно присъствие може да ожесточи конфликта в Сирия

Увеличаването на руското военно присъствие в Сирия може би ще запази по-дълго време правителството на президента Башар Асад на власт, но надали ще бъде голям фактор в кампанията срещу "Ислямска държава". Руското военно присъствие може да ожесточи и удължи конфликта, коментира в. "Ню Йорк таймс".

Ако Русия предприеме следващата стъпка да започне да споделя със сирийското правителство разузнавателна информация или да започне да нанася въздушни удари срещу враговете на Асад, това може лесно да доведе до ескалация на конфликта, да постави в задънена улица и без това поугасналите надежди за намирането на дипломатическо решение и да подтикне арабските правителства да увеличат помощта за сирийските бунтовници, пише американският вестник.

Русия се опитва да предотврати падането на правителството на Асад колкото се може по-дълго и същевременно установява най-силното си присъствие в Близкия изток от десетилетия. Тя може да запази военното си присъствие в Сирия дори ако Асад бъде изместен от ново правителство, защото Русия ще бъде при всички положения част от евентуални преговори за създаването на преходна власт.

Макар разположените от Русия най-модерни изтребители за нападение на цели на земята да ѝ дават възможност да нанася удари срещу сунитските екстремисти в Сирия, първите самолети, които тя изпрати в Латакия, бяха предназначени да изпълняват бойни задачи за унищожаване на въздушни цели.

Такива самолети могат да послужат на руската армия да не позволява на противниците на Асад дори да си помислят да наложат забранена за полети зона над Сирия, но не са особено полезни в борбата срещу сухопътни сили, каквато е "Ислямска държава", пише "Ню Йорк таймс".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят