Лиляна Павлова: През декември ще водим разговора за новите цени на винетките

През декември ще водим разговора за новите цени на винетките. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на представянето на нов софтуер, който ще предоставя актуална информация за трафика по републиканската пътна мрежа, предаде Фокус.

Павлова посочи, че тогава ще се обсъжда въпросът на Министерски съвет и допълни, че все още е рано да се коментира. Министърът каза , че има още какво да се обсъжда във връзка с цената на винетките с превозвачите.

Новият софтуер на АПИ и МРРБ ще дава информация за това дали има затворен път и дали има инциденти на него, каза още Павлова. Тя коментира, че новият софтуер е създаден по ОП „Техническа помощ“ и е изцяло безвъзмездно финансиран. Министърът уточни, че той е напълно безплатен и може да се ползва от мобилни телефони, таблети и преносими компютри.

„Идеята е част от плана и мерките на МРРБ и АПИ за въвеждане на иновации по отношение на безопасността и пътната мрежа и качеството й“, коментира тя. По думите й новата система има три предимства и преимущества. „Вече имаме интерактивна база данни и свързаност между МРРБ, АПИ и областните управление на територията на цялата страна“, посочи тя като първото предимство на системата и уточни, е че 20 000 км общински и 20 000 км държавни пътища ще бъдат свързани в системата, така базата данни ще дава възможност за информация за всички 40 000 км пътища - дали има затворени пътища, инциденти и ремонти.

„Другото важно нещо е, че тази система е на 100% обърната към гражданите“, каза министърът и изтъкна, че досега гражданите са сигнализирали до министерството чрез телефон и имейл. Като трето важно качество тя посочи, спасяването на човешки животи. „За нас е важно да спасим повече човешки животи. Софтуерът е изграден така, че ако има обръщане на кола, да подава сигнал автоматично към ситуационния център на АПИ, който ще ги препраща към телефон 112“, обясни тя.

Лиляна Павлова каза още, че е разговаряла с министъра на здравеопазването Петър Москов и от МЗ са били позитивно настроени към идеята тази система да бъде свързана към Спешна помощ, като част от реформата в нея. Министър Павлова благодари на екипа, който е изготвил софтуера. Най-голямата заслуга на този софтуер е, че при създаване на тапи ще дава автоматично информация, за колко време става преминаването и кои са обходните маршрути, като уточни, че тази информация е много важна, за да могат хората да си предвидят пътуването, подчерта тя. „Това е един модерен инструмент, чрез които да алармираме пътуващите“, каза министър Павлова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес