Десет от най-малките охлюви в света се събират в иглено ухо

Angustopila dominikae е охлюв с миниатюрни размери. С дължина по-малка от 5 милиметра той вероятно е най-малкият сухоземен охлюв, откриван някога - десет представители на вида биха се събрали в иглено ухо, пише New Scientist, цитиран от "Фокус". Един единствен екземпляр е открит в почвени проби, събрани от унгарския пътешественик и колекционер на раковини Андрас Хуняди. До момента в пробите, взети от варовиков хълм в Южен Китай са намерени седем нови вида микроохлюви.

Angustopila dominikae е най-малкият. С височина 0.86 милиметра той е 9 милиона пъти по-малък по обем от най-големите си роднини, казва Бен Роусън от Националния музей на Уелс в Кардиф, Великобритания. Малкият размер позволява на охлюва да живее в незабележимите процепи на варовиковите скали, казва Барна Пал-Гергели от Университета Шиншу в Япония - ръководител на екипа, идентифицирал миниатюрното създание. Там, то вероятно спи в скромната си сива черупка, докато не завали, когато излиза, за да се нахрани с тънкия слой водорасли, появяващ при наличие на влага.
Размерът може да е и форма на защита, макар че никой не знае със сигурност. “Проблемът на живота в тропиците и субтропиците е, че там има армия от микро членестоноги, за които охлювите са изключителен деликатес”, обяснява Ричард Прийс от Зоологическия музей на Кеймбриджския университет. Докато други охлюви са развили средства за отбрана в черупките си, Angustopila dominikae предпочита да бъде трудно забележим.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл