София дава на половин цена общински имоти за култура

Захариева: Не сме на път да признаем македонската нация и такива клаузи не присъстват в договора

Борисов запозна Орбан с позицията си за затваряне на външните граници на ЕС

41-годишен мъж e загинал при катастрофа на автомагистрала „Хемус” край Девня

Бурята с порои е минала през още шест села в Монтанско (СНИМКИ) Подкопан е мост, изровени са улици

Над 10 хил. домакинства останаха без ток във Финландия заради силни ветрове

Ахил донесе късмет на Бразилия

Цветан Цветанов обсъди с посланика на Израел в България възможностите за засилване на двустранните отношения

Кирил Ананиев: Европа има причини да се гордее с това, че е еталон за качество на живот и добра регулаторна рамка Министрите на здравеопзването от ЕС приеха и Заключения на Съвета за храненето при децата

Автобуси тръгват по трамвайните релси в София

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Има епидемия на езика на омразата

Полицията във Варна издирва Динко Валериев Тодинов Той е в неизвестност от 16 юни

Общински фонд подпомага медици в Добрич

Йенс Столтенберг очаква Македония да получи покана за членство в НАТО

Иран може да излезе от ядреното споразумение в близките седмици

“Райфайзенбанк” очаква местните избори да потвърдят политическото статукво

Местните избори през октомври вероятно ще потвърдят настоящото политическо представителство в страната, в резултат на което се очаква правителството да остане стабилно в средносрочна перспектива. Това е прогнозата на анализаторското звено в “Райфайзенбанк” в последното издание на “Стратегии за Централна и Източна Европа” за четвъртото тримесечие на 2015 г, цитирано от Дневник.

Анализаторите на “Райфайзенбанк” прогнозират, че икономическият растеж на България през 2015 г. ще е 2%, а през 2016 г. – 2.1%, че през идното тримесечие износът, кредитирането и инвестициите ще нараснат, ще се повиши слабо и крайното потребление. Основните опасности те виждат в усложнената външна среда – военните конфликти в Украйна и Близкия изток, икономическите сътресения в Гърция, политическата нестабилност в Турция, бежанската вълна.

Ниските цени на петрола, слабото евро, по-ниските лихви и по-бързото възстановяване на еврозоната в по-голяма степен ще стимулират износа отколкото вноса, вследствие на което нетният износ ще подкрепя динамиката на БВП и през четвъртото тримесечие на годината, се посочва в обзора.

От друга страна, подобреният капацитет за усвояване на еврофондове и по-ниските лихви по бизнес кредитите ще насърчават инвестициите през четвъртото тримесечие на 2015 г. и първото тримесечие на 2016 г., докато крайното потребление слабо ще се повишава. Подобряването на пазара на труда (9.9 % безработица в края на второто тримесечие) и на публичните финанси (1.5 млрд. лв. бюджетен излишък през юли) също ще продължи с умерен темп до края на годината и през първата половина на 2016 г., отразявайки положителната динамика на БВП, е прогнозата на “Райфайзенбанк”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.