"Райфайзенбанк" очаква местните избори да потвърдят политическото статукво

Местните избори през октомври вероятно ще потвърдят настоящото политическо представителство в страната, в резултат на което се очаква правителството да остане стабилно в средносрочна перспектива. Това е прогнозата на анализаторското звено в "Райфайзенбанк" в последното издание на "Стратегии за Централна и Източна Европа" за четвъртото тримесечие на 2015 г, цитирано от Дневник.

Анализаторите на "Райфайзенбанк" прогнозират, че икономическият растеж на България през 2015 г. ще е 2%, а през 2016 г. - 2.1%, че през идното тримесечие износът, кредитирането и инвестициите ще нараснат, ще се повиши слабо и крайното потребление. Основните опасности те виждат в усложнената външна среда - военните конфликти в Украйна и Близкия изток, икономическите сътресения в Гърция, политическата нестабилност в Турция, бежанската вълна.

Ниските цени на петрола, слабото евро, по-ниските лихви и по-бързото възстановяване на еврозоната в по-голяма степен ще стимулират износа отколкото вноса, вследствие на което нетният износ ще подкрепя динамиката на БВП и през четвъртото тримесечие на годината, се посочва в обзора.

От друга страна, подобреният капацитет за усвояване на еврофондове и по-ниските лихви по бизнес кредитите ще насърчават инвестициите през четвъртото тримесечие на 2015 г. и първото тримесечие на 2016 г., докато крайното потребление слабо ще се повишава. Подобряването на пазара на труда (9.9 % безработица в края на второто тримесечие) и на публичните финанси (1.5 млрд. лв. бюджетен излишък през юли) също ще продължи с умерен темп до края на годината и през първата половина на 2016 г., отразявайки положителната динамика на БВП, е прогнозата на "Райфайзенбанк".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини