Велико Търново посрещна 6000 чуждестранни туристи повече

Чуждестранните туристи, които са посетили Велико Търново през тази година са с 6000 повече, спрямо същия период на миналата година. Това сочат данните на Регионалния исторически музей /РИМ/ в старата столица.

„Ако хотелиерите и ресторантьорите по морето се жалват, че са загубили руските туристи, при нас това не е така. Запази се нивото на посещаемост. Има голям интерес от американци, които през миналата година бяха около 16 000. Много румънци също проявяват интерес към музейните обекти”, информира директорът на РИМ Иван Църов.

Той допълни, че 213 000 са посетили музейните обекти за първото шестмесечие на годината. Наблюдава се спад на организираните български групи, но за сметка на това е имало силен ученически сезон.

„Запазва се тенденцията на индивидуалните български посетители. Радвам се, когато виждам как семейства на средна възраст в разцвета на своята кариера обясняват с гордост на своите 10- 12- годишни деца какво се е случило в миналото на Царевец. Винаги се твърди, че българинът няма самочувствие, но аз съм убеден в обратното. Да, има необразовани хора, за които самочувствието е съвсем друг критерий. Образованият българин се гордее със своето минало и история”, коментира Иван Църов.

Музейният шеф е категоричен, че крепостта Царевец остава най- посещаваната забележителност в старата столица, която годишно привлича около 50 000 туристи. На хълма бяха създадени нови атракции. Отворена бе кулата над Асеневата порта, в която всеки посетител се връща години назад в ежедневието на охраната на Царевец. Туриститеимат възможност да влизат в ролята на палач, както и на осъден на смърт.

Средновековната църква „Рождество Христово” в архитектурния резерват Арбанаси е вторият обект по посещаемост. Интересът е особено голям от чужденците, които за първи път виждат паметник на ортодоксалното късно Средновековно изкуство. Уникалните стенописи на храма разглеждат около 60- 80 хиляди посетители годишно. Гордост за Регионалния исторически музей е, че в периода на почивните дни около Деня на съединението, историческите забележителности са разгледали над 17 000 души. Предстои Трапезица да стане част от многобройните обекти, които стопанисва културната институция.

Със средства от азербайджанската организация „Гайдар Алиев”, която подпомага обекти на културно- историческото наследство по целия свят на Трапезица ще бъдат изградени части от крепостните стени, ще се направи експозиция и основна алея, която ще пресича целия хълм. Велико Търново е в топ 3 в световната класация за най- изгодни дестинации.

„Това е сериозно признание не просто от официална институция, а от десетките хиляди души, които са посетили търновските забележителности и са останали с добри впечатления”, каза Иван Църов.

Той посочи, че кметството харчи сериозни суми за поддръжка на културно-историческото наследство. Само по време на дъждовната пролет крепостта Царевец е косена пет пъти. Обработването на растителността за 80 дка площ излиза между 10 000 и 12 000 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони