"Монтюпе" протестира с подписка след пломбата в Русе

Страхът за работните им места и хляба изкара стотина служители и работници на завода за авточасти на "Монтюпе", които протестираха едва в сряда пред сградата на общинската и областната управа затворената леярна от РИОСВ миналия петък. С еднакво написани плакати "Монтюпе не сме виновни", "Защо укривате истинските замърсители" и "Ще се борим за истинта и работните си места" хората настояха "държавата да открие виновниците за замърсения въздух" над града.

Мълчаливият протест продължи, докато беше внесена подписка с 667 подписа при областния управител Стефко Бурджиев за "несправедливите обвинения срещу компанията за замърсяване на въздуха и спиране на производствена линия". До намеса на дошлите униформени полицаи не се стигна.

"Разбира се, че хлябът и работата ни е по-важна, отколкото въздуха, който дишаме, аз съм доволна от "Монтюпе", защото е коректен работодател и ме осигуряват на висока брутна заплата", заяви машинният оператор Ивелина Ганчева. Тя работи от година и половина в предпирятието. "И както виждате, съм жива и здрава", сопна се жената. Спряната инсталация оставя без работа 300 от общо 800 души в завода, но те не са съкратени и получават същите заплати.

Насъбралите се хора твърдят, че никой не ги е организирал и принуждавал да излязат на протеста. Те са категорични, че "не само "Монтюпе", а и други предприятия в Русе замърсяват въздуха. И смятат, че екошествието и контраподписката от ГД "Бъдеще за Русе" е "предизборна проява".

До социалното напрежение се стигна след залпово замърсяване на Русе с вредни емисии на 14/15 септември т.г. При последвалите извънредни проверки на РИОСВ френският завод беше посочен като един от източниците на замърсяването. Миналия петък със заповед на директора на екоинспекцията Лилия Атанасова една от леярните на завода беше пломбирана, докато не се изпълнят условията за работа в комплексното разрешително.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони