Кметът на Кубрат Ремзи Халилов: Искам да оставя след себе си община, в която се живее спокойно, сигурно и достойно

През последния от 4-те мандата на градоначалника бяха изградени нови водопроводи, канализация, пречиствателна станция и спортна зала

- След 4 кметски мандата управление от името на ДПС сега ще влезете в предизборната надпревара като независим. Защо стана така?

- Аз бях номиниран за кандидат за нов мандат от всички местни структури на ДПС, но Централният предизборен щаб в София реши да заложи на друг кандидат. Когато това стана известно тук, хората в града и общината изразиха категорично желание да ме подкрепят. Обадиха ми се от къде ли не. Будните граждани на Кубрат, от училища и детски градини, пенсионерски клубове, клубове на инвалиди и т. н. Тези хора знаят много добре какво сме направили заедно за нашата община. Доверих им се, защото в продължение на 16 години те са ми вярвали и заедно сме печелили много битки. Ако бях навел глава и се бях отказал, щях да ги предам, а не мога да си позволя това. Кандидатирах се като независим, за да им остана верен. Искам да кажа на тези хора, че вече те са моята партия.

- Аргументите ви да искате нов мандат?

- Смятам, че още имам сили да помогна общината да се превърне в място, даващо шанс да бъдат реализирани всички силни идеи за развитие и просперитет. Искам да оставя след себе си изцяло обновени населени места, където се живее сигурно, спокойно и достойно.

- С какво се промени Кубрат през изтеклите 4 години?

- Превърна се в съвременен град с изградени нови водопроводна и канализационна система, с модерна пречиствателна станция, която вече работи и покрива всички европейски изисквания. Завършването на водния цикъл без съмнение е най-големият ни успех през тези 4 години. Той носи не само удобство на хората, но и ще даде възможност със средства от европроекти да преасфалтираме цялата улична мрежа. Искам да подчертая, че право да кандидатстват за такива проекти пред Брюксел имат само общини, където подземната инфраструктура е изцяло обновена, както е при нас.

- Какви други големи проекти бяха реализирани?

- Само след по-малко от месец ще стане реалност една мечта, която е от 35 години. Кубрат ще има многофункционална спортна зала за хандбал, волейбол, баскетбол, бокс, борба и фитнес на стойност близо 4 млн. лв., отпуснати от Брюксел. Залата на първо време ще бъде използвана за републикански първенства по хандбал за юноши, няма проблеми тя да приеме и ученическите игри по този спорт. В нея ще има и зали за фитнес, изобщо тя ще предлага чудесни условия за всички, които искат да спортуват. Другият по-серозен проект е за облагородяване на междублоковото пространство в района около градския стадион. Разработката е на стойност 1,5 млн. лв. и бе финансирана от "Региони в растеж". Кварталът бе изцяло обновен, в него са изградени градинки, пейки, беседки, мини игрища, площадки за уличен фитнес.

- Сериозен проблем в малките общини е състоянието на улиците, особено в селата. Каква е ситуацията в Кубрат?

- Уличната мрежа не беше в добро състояние, но сме предприели нужните мерки. Заделихме 800 000 лв. от общинския бюджет, обявихме обществена поръчка за асфалтиране на улиците във всички населени места. На търга бе предложена изгодна оферта и се оказа, че благодарение на нея планираните дейности ще бъдат свършени за 600 000 лв. Изпълнителят е избран и вече се работи.

- Най-големият проблем в малките общини обаче е безработицата. Успявате ли да привличате инвеститори, които да създадат заетост?

- Така е наистина. Най-лошото е, че сме отдалечени от основни артерии като магистрала, воден път и жп линия, а това създава сериозни проблеми пред привличането на инвеститори, особено от чужбина. В това отношение наистина сме длъжници на хората в общината. Има обаче фирми, които проявяват интерес и съм убеден, че скоро ситуацията ще се промени към по-добро. Просто в големите градове пространството вече е пренаситено и е логично инвестициите да бъдат насочени към по-малките общини, където животът е по-спокоен. Ние обаче не стоим със скръстени ръце и правим всичко възможно да създаваме колкото може повече работни места чрез европейските и националните програми за заетост. Кубрат е една от първите общини в страната, която спечели проект от новия програмен период 2014-2020 г. на стойност 500 хил. лв. от ОП "Развитие на човешките ресурси" за лични асистенти. В общината са регистрирани 279 инвалиди. За да се грижат за тях, по проекта ще бъдат назначени около 80 лични асистенти.

- Важен атестат за работата на местната власт е административното обслужване на гражданите. Успяхте ли да го подобрите и с какво?

- Развитието на електронните услуги в общината е ключов приоритет за нас. От откриването на Центъра за услуги и информация на граждани през 2001 г. досега са предприети всички необходими стъпки, за да бъдат оптимизирани работните процеси по обслужване на населението, като са описани и внедрени пълни технологични карти на услугите. Разработена е системата КИОСК, разположена във фоайето на администрацията. Тя представлява компютърен терминал, който дава достъп до информация за видовете административни услуги по електронен път за гражданите, както и всички решения на общинския съвет. Внедрена е нова информационна система за местни данъци и такси. Системата дава възможност за лесно администриране и поддържане на регистър на гражданите, регистър и обработка на документи и декларации, задължения и плащания, осчетоводяване и отчетна дейност. Също така позволява плащания на ПОС терминали в касата на МДТ в общината. Решението включва и уеб базирано приложение за проверка на данъчните задължения към общината. Предоставена е възможност за онлайн плащания - погасяване на задължения с кредитни и дебитни карти през интернет. В момента тече процедурата по програмата за електронното правителство. Ние ще покрием всички изисквания и ще дадем възможност на гражданите да получат нужните им административни услуги по интернет дори и да са в чужбина, без да се налага да идват на място тук. Подготвяме програмен продукт за местните данъци и такси, за да може хората, които са извън общината, да ги плащат по електронен път.

- Кмет сте на Кубрат вече цели 16 години, каква е равносметката?

- През тези 16 години никога не сме задлъжнявали и нямаме нито една неразплатена стотинка. Напротив, всяка година завършваме бюджета с преходен остатък най-малко 500 хил. лв. По образование съм математик и смея да заявя, че почти всеки ден следя бюджета. Наясно съм с приходите и въз основа на тях определям разходите. Тук е мястото да благодаря на чудесния си екип, който работи изключително професионално и отговорно. Без него не бих могъл да се справя.

Примата Лили Иванова: Надявам се хората в Кубрат да подкрепят Халилов

"Развитието на родния ми град Кубрат винаги е било важно за мен и макар че не живея там, истински се интересувам какво се случва. Кметът на града - г-н Ремзи Халилов, направи изключително много за общината и гражданите. Той винаги е имал и специално отношение към поддържането и развитието на културния живот в града.

Надявам се хората в Кубрат да оценят това и да го подкрепят в желанието му да продължи в тази посока. Искам да му пожелая здраве, сили и още по-големи успехи."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони