Банките не дават заем на "Градски транспорт" - Варна

Общинската фирма "Градски транспорт - Варна" прави трети опит, в рамките на тази година, да изтегли заем, с който да покрие дългосрочните си задължения. Това става ясно от публикувана обява в регистъра на обществените поръчки.

Размерът на кредита, който иска да усвои дружеството е до 5 млн. лв., колкото са и борчовете му, основно към НАП и доставчици на горива и резервни части. В началото на годината превозвачът обяви открита процедура за търсене на кредитна институция, на която нито една банка не се яви. Впоследствие "Градски транспорт" премина на пряко договаряне, изпращайки покани до три банки, но отново нито една не пожела да подаде оферта.

По думите на прокуриста на фирмата Максим Тодоров, нежеланието на кредитните институции идвало от факта, че като обезпечение за заема се предлагат само бъдещи приходи. В резултат на провалените процедури общинският съвет на Варна разреши на компанията да заложи и имоти, което вече фигурира в условията на последната поръчка.

Сред изискванията към банките е лихвеният процент на евентуалният кредит да не надвишава 7 пункта. Общият прогнозен размер на разходите, които ще направи компанията по 5-годишния заем е в размер на до 940 000 лв. без ДДС.

Максим Тодоров допълни, че е напълно реалистично договор за кредит да се сключи до края на годината, защото новите условия са приемливи за финансовите институции.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони