Работници за един ден прибраха реколтата в Добричко

Близо 2600 еднодневни трудови договори са регистрирани в селското стопанство през двата месеца, след влизане в сила на поправката в Кодекса на труда, съобщиха от Областната инспекция по труда /ОИТ/ в Добрич.

36 земеделски стопани от региона са наели по този начин работници, за да приберат реколтата от пипер, ябълки, праскови, дини и пъпеши. Рекордьор е производител, заверил 480 еднодневни контракта. Проверките на инспекторите продължават, защото в момента тече гроздобер, уточниха от ОИТ.

През август оттам подали 2 сигнала в прокуратурата, след като заловили в заведения в Добрич две непълнолетни сервитьорки, наети без нужното разрешение. При масираните летни проверки на 102 обекта по крайбрежието били засечени и 12 работници без трудови договори, установени били 57 нарушения на работното време и 17 - по заплащането на труда. От началото на годината 7 работодатели в региона са просрочили изплащането на 41 238 лв. на служителите си. След намесата на ОИТ други 4 фирми издължили със закъснение 80 000 лв. трудови възнаграждения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони