Шофьорска книжка - само след 10-и клас (обзор)

Шофьорска книжка ще може да се издава само след завършен 10-и клас. Това решиха депутатите вчера, като приеха на второ четене текстове от Закона за предучилищното и училищното образование.

В момента за записване в шофьорски курсове е нужна диплома за основно образование, която се дава след 8-и клас. С новия закон обаче основното образование ще се завършва след 7-и клас, а гимназията ще е разделена на два етапа, като първият приключва със завършването на 10-и клас.

Така всеки, които иска да има книжка, трябва да завърши първия етап на средното образование. Обикновено той приключва на 16-годишна възраст. Промяната ще влезе в сила от 2022 г., когато първия етап по новата система завършат децата, родени през 2005 г.

Според експерти мярката ще мотивира и ромското население, където е най-голям броят на отпадащите от училище.

Престъпленията на комунистическия режим у нас няма да се изучават в училище, решиха още депутатите. Предложението да се изучават беше на Борис Станимиров от Реформаторския блок (РБ), но не мина, тъй като повечето народни представители от ГЕРБ гласуваха „въздържал се“.

С глоба от 50 до 150 лева ще бъдат наказвани родители, които не пращат децата си на училище или не ги записват за задължителната предучилищна подготовка, която започва от 5-годишна възраст, реши още парламентът.

Автор или издател на учебник, който разпространява произведението в отклонение от одобрения проект, ще се наказва със санкция от 1000 до 5000 лева.

От 5000 до 10 000 лева ще е глобата за лица, които без регистрация организират детски градини и занимални.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика