Зам.-шеф на ВКС става конституционен съдия

Зам.-председателят на Върховният касационен съд (ВКС) Таня Райковска е изборът за конституционен съдия от съдебната квота. Решението беше взето след продължило повече от два часа общо събрание на съдиите от ВКС и Върховния административен съд.

„Този избор е тест за всички нас (ВАС). Ние сме това, което избираме", каза шефът на ВКС Лозан Панов.

Събранието започна, въпреки че в началото му бе подаден анонимен сигнал за бомба в Съдебната палата.

Надпреварата се оказа оспорвана. Номинирани, освен Райковска, бяха и зам.-шефът на ВАС Боян Магдалинчев и съдиите от ВКС Симеон Чаначев и Борислав Белазелков. Най-много гласове събраха Райковска (66) и Магдалинчев (45). Тъй като и двамата спечелиха над 50% от гласувалите се стигна до балотаж. При повторния тур Райковска събра 112 от 164 гласа.

След избора конституционните съдии полагат клетва в Конституционния съд, на която задължително трябва да присъства президентът.

Право да номинира двама конституционни съдии има и самият той. Изборът му е професорът по конституционно право Мариана Карагьозова-Финкова и бившият премиер Филип Димитров. Парламентът ще одобри своя представител, след като изслушва в петък досегашния омбудсман Константин Пенчев и члена на Висшият съдебен съвет Михаил Кожарев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право