НФСБ ще гласува против решението за преговори за F-16 ДПС ще го подкрепи

Депутатите отхвърлиха законопроекта на БСП срещу двойния стандарт на храните

Тодор Чобанов: Половината документи за прием в детските градини ще се събират по служебен път Големият брой чакащи се отнася за яслените групи, каза зам.-кметът на София

Бившият мексикански президент Енрике Пеня Нието приел 100 милиона долара подкуп от Ел Чапо

Електрическа кола за народа Opel чертае смели перспективи за Corsa

БСП покани премиера, а ГЕРБ – президента на дебатите за изтребителите в парламента

Директорският съвет на НИМХ е взимал решения без правомощия, показва одит

Проф. Асен Балтов: 12 000 неосигурени пациенти са минали през „Пирогов“ за година С 6 млн. лв са намалени дълговете на болницата, каза директорът

Любомир Кючуков: Във Великобритания няма мнозинство за каквото и да било решение по Брекзит

Цветан Цветанов: Обществото трябва да знае всичко за разходите по закупуването на новия изтребител

Ген. Симеон Симеонов: ДПС ще подкрепи решението за започване на преговори със САЩ за Ф-16

Майка и син загинаха при пожар в шуменския кв.“Дивдядово“

Румен Петков: Всеки глас за Ф-16 ще е национално предателство

Демонтажът на американската империя Той е спасителен за САЩ и света

На кои два етапа се разделя всяка връзка?

Селфи със смъртта

Манията по автопортретната фотография взема повече жертви от нападенията на акули

ДИМИТЪР ГАНЕВ

След като през миналата седмица 66-годишният японски турист Хидето Уеда се опита да си направи селфи пред Тадж Махал, но падна по стълбите на двореца и така намери смъртта си, загиналите в бой за лайкове във фейсбук за тази година станаха 12. Според проучване на американския сайт “Машъбъл” това означава, че през 2015 г. повече хора са ритнали камбаната от суетия, отколкото от нападения на акули – морските хищници засега са се ограничили до разумните 8 жертви.

Друг смъртоносен туристически инцидент сполетял млада американка, която паднала от скала в Южна Африка, докато се снимала с гаджето си. Малко по-абсурден е случаят с двама руснаци някъде из Урал, на които им се е сторило много добра идея да си направят селфи с ръчна граната и съответно се взривили. Тяхна сънародничка на крехката възраст от 21 години се застреляла в главата, докато се фотографирала със смартфон в едната си ръка и 9-милиметров пистолет в другата.

На територията на Русия по подобен начин загинал и бледен юноша, който докоснал силно наелектризирани жици, докато снемал автопортрета си до влакови релси, както и невинна девойка, която позирала на мост над Москва река и респективно цопнала във водата. Честотата на селфи злополуките принудила руското министерство на вътрешните работи да стартира кампания по “селфи безопасност”, която се състои от уебсайт, специално заснето видео и малка книжка с инструкции.

“Готиното селфи може да ви коства живота – предупреждава Йелена Алексиева, служител на министерството. – Селфито с оръжие например може да ви убие. За съжаление броят на инцидентите, причинени от любители на автофотографията, се увеличава постоянно. От началото на година има стотици ранени.”
Разбира се, селфито сее смърт не само из Русия. Този месец 19-годишно момче от Хюстън се застреля в гърлото, докато позирало с пистолет, млад румънец загинал от електрически удар на влакови релси, а трима индийци били сполетени от подобна железопътна съдба – искали да се снимат пред идващия зад тях локомотив, само че не са предвидили, че той ще ги премаже. През юли пък жителка на Мисисипи беше намушкана от бизон, докато се опитвала да си направи селфи с животното в националния парк Йелоустоун.

По примера на руснаците британският вестник “Телеграф” е изготвил списък с 6 основни правила за правене на селфи, което по възможност да не ни коства живота:

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.