Днес времето ще бъде облачно, ще има превалявания от дъжд

Депутати пред “Труд”: Конфликт на интереси прозира в скандала с НЗОК

Българин спечелил милиони от Spotify – чрез законна измама

Александър Вучич: Сърбия върви по европейския път, но ще продължи да изгражда добри отношения с Русия

Жители на Брегово протестират срещу преминаването на камиони с опасен товар

Стачка в “Ер Франс”, отменени са половината полети на далечни разстояния

44 души загинаха, след като автобус падна в 200-метрова пропаст в Перу

Над 20 са последващите трусове след земетресението в Пловдивско Усетено е най-много в Пловдив, Първомай и Пазарджик, но също в София и Благоевград

Взривно устройство е хрърлено пред американското посолство в Черна гора, извършителят се е самоубил

Протести на ученици в САЩ за повече контрол над продажбата на оръжия

Земетресение от 4,8 по Рихтер край Асеновград тази нощ

Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Парното с 14 на сто по-евтино тази зима (обзор)

Средно с 14% по-малка ще е сметката за парно през предстоящата зима в сравнение с миналогодишната. Вчера Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) намали от 1 октомври цената на газа с 14%, а оттам и на топлоенергията – от 0,14 до 4,3% в различните градове, чиито топлофикации са на природен газ. Това е четвъртото поред поевтиняване на синьото гориво и третото за топлоенергията от началото на годината, затова с натрупването цените на парното и на топлата вода през тази зима ще са доста по-ниски в сравнение с миналогодишните (виж таблицата).

По данни на столичната топлофикация и на топлинните счетоводители в София например средната сметка за парно и топла вода на апартамент от 70 квадрата беше 883 лв. за миналия зимен сезон. Ако собственикът на такъв апартамент запази консумацията на топлоенергия и температурите са същите, тази зима ще плати 739 лв., или със 144 лева по-малко, защото цената вече е с 16,35% по-ниска.
Основната причина за спада на цените е в непрекъснато поевтиняващия през годината петрол, който се отразява на тарифите за природния газ с известно закъснение. Според председателя на КЕВР Иван Иванов цената на парното е можела да бъде понижена с още повече, но комисията се е въздържала да го направи, за да остави някакъв буфер при евентуално поскъпване на природния газ в разгара на зимата. „Не може да допуснем парното да поскъпне по средата на зимния сезон“, каза Иванов. Ако това не стане, напролет може да има ново поевтиняване на топлоенергията.

При топлофикациите, работещи на въглища, няма промяна на цената от 1 октомври. Но и там през тази година имаше поевтиняване. Например в Перник абонатите на топлофикацията през предстоящата зима ще плащат с 11% по-малко в сравнение с миналата.

Енергийният регулатор намали и цената на тока, произвеждан от топлофикациите и продаван на НЕК, средно с 15% за централите, работещи на газ. „Изчислили сме, че с това разходите на НЕК за изкупуване на този ток ще намалеят с около 40 млн. лв. за годината“, каза Иванов.

ЦЕНИ НА ПАРНОТО ОТ 1 ОКТОМВРИ В СРАВНЕНИЕ С МИНАЛАТА ЗИМА
град намаление в %
Бургас 14,36%
Варна 10,95%
Велико Търново 16,8%
Враца 15,33%
Плевен 12,84%
Пловдив 8,95
Разград 17,06%
София 16,35

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете