Кметът Фандъкова глоби фирма за увредено дърво при ремонта на „Граф Игнатиев“

Трима ранени при катастрофи са в областната болница в Сливен

Държавата насърчава отстрела на диви свине, ловците ще взимат проби за африканска чума

Бързо производство срещу трима шофьори в Сливенско

Защитено жилище се строи в Сливен със средства от САЩ

Рамуш Харадинай: Размяната на територии би предизвикала трагедия за целия балкански регион

Ангела Меркел: За всички е добре, че Тръмп и Путин планират да се срещнат отново

Жена разбра за липса на колата си след 4 месеца

Парламентът прие общо решение за мигрантите Нинова благодари на Борисов и на ГЕРБ за приетите предложения на БСП

Николина Ангелкова: Предвиждаме мащабна маркетингова кампания през 2019 г.

Пет български университета създават уникален Център за върхови постижения в областта на информатиката и ИКТ

Полицията в Гърция задържа четирима турски граждани

„Обединените патриоти“ изпратиха писмо до турския посланик в защита на българския граничар Михаил Цонков

Борисов към Нинова: Вкараха Меркел в мигрантската криза, както вас – за козичките Парламентът обсъжда консенсусно решение по предложение на премиера

Прокуратурата разкри подробности за зверската катастрофа на АМ „Тракия“, в която загина младо семейство Украинският шофьор на тира отива на съд

27% от домакинствата са с просрочени дългове

Около 27% от домакинствата у нас имат просрочия по кредит, по данни на Евростат. По този показател страната ни е на второ място заедно с Кипър. Първенец е Гърция, където 34% от домакинствата са с просрочени заеми. За сравнение в Люксембург техния дял е едва 3,6%.

Данните бяха изнесени вчера на дискусия по повод началото на международна кампания “Вземай кредити разумно”.

Според Росица Вартоник от “Инициатива за финансова грамотност” основната причина за свръхзадлъжнялостта е ниската финансова грамотност на българите. Богомил Николов от Асоциация “Активни потребители” твърди, че проблем е по-скоро неотговорното кредитиране. По думите му има фирми за бързи кредити, които нарочно отпускат заеми, които няма да бъдат редовно погасени, защото събират повече пари по линия на наказателните такси, които се начисляват.

Много българи кандидатстват за нови и нови кредити и финансовото им положение допълнително се влошава, стана ясно от примери, изнесени по време на дискусията от представители на фирми за бързи кредити.

Наскоро двама пенсионери с общ доход от пенсия около 1000 лв. и доход по трудов договор на съпругата от близо 1500 лв. кандидатствали за бърз кредит. “При проверката обаче се оказа, че семейството има 23 активни заема – 5 към банки и 18 към небанкови финансови институции”, разказа Пламен Йончев, изпълнителен директор на компания за бързи пари. Така месечният им разход за обслужване на всички задължения достигал 3700 лв.

“Животновъд със средно голям семеен бизнес има 16 кредита от 16 различни институции”, посочи пък Иван Камбуров, изпълнителен директор на друга компания за бързи заеми. Друг фермер платил 20 хил. евро за расов кон. После обаче кандидатствал за кредит от 20 хил. лв., за да може да оцелее бизнесът му.

Йончев разказа още, че през последните 3 години над 70% от отхвърлените за финансиране молби са заради свръхзадлъжнялост на кандидатите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.