На 6 април 2020 да почерпят

Девите да овладеят емоцията си, Скорпионите да не се поддават на ласкателствата – Дневният хороскоп на Алена

Иде бум на малоумни самоделни прически COVID-19 сам признал всичко пред руските учени

Свидетел предупредил полицията, че ще го застрелят На гроба на Мариян Марата се появила бележка с имената на килърите му

300 000 проститутки без препитание

СЗО преосмисля позицията си за маските (ИНФОГРАФИКА)

Картини под карантина Фантазьори създават шедьоври от тоалетна хартия, фолио, тенджери и домакински уреди

Отрицателни са пробите на контактните с народния представител Даниела Малешкова

Най-красивите близначки катерят модния Олимп 10-годишните Ава и Лия спасяват баща си от рак

Пандемията роди ново пиратство Винят САЩ, че отмъкват медицински пратки

Един болен от COVID-19 може да зарази 400 души

Защо Стийв Карел напусна „Офисът“

Горски пожар повиши нивата на радиация край Чернобил (ВИДЕО)

Бутици шият маски, за да избегнат фалит Захвърлиха роклите, правят само предпазните материали

Реанимират мярката 60/40 (обзор)

Чавдар Трифонов обещава дигитална община Варна – без опашки и гишета

Туризмът, високите технологии и морският бизнес ще направят икономиката на Варна успешна

Подпомагането на местния бизнес и привличането на инвестиции са основните акценти в програмата за управление на Чавдар Трифонов – кандидат за кмет на Варна от Местна коалиция „Реформатори и патриоти – решението за Варна“.

Анкета сред 14 000 граждани показа, че неработещата икономика е една от най-болезнените теми за варненци. Ниските доходи и несигурността на работното място са другите основни проблеми, които тормозят хората в общината.

„Не приемам Варна да е град, в който двама работещи родители изпитват трудности да си плащат сметките. За да растат доходите, обаче е необходима среда за инвестиции, които да ги осигурят” – категоричен е Трифонов.

Според него икономическият ръст не е непостижима цел за Варна.

За целта е задължигелно развиването на три основни сфери – високите технологии и комуникациите, западналият в последните години морски бизнес и туризмът, в който имаме най-голям опит, практика и традиции.

Ролята на кмета и общината в тази насока Чавдар Трифонов вижда в насочването на публичните средства в подобряване на условията за инвестиции в тези перспективни насоки. Конкретно това означава изграждане на по-добра инфраструктура – пътища, комуникации, а също така и изграждането на новата пречиствателна станция на Златни пясъци, която е основен приоритетен обект за развитието на курортите в бъдеще.

Според Трифонов, изграждането на високотехнологичен парк с капацитет от 5000 работни места може да добави 200 млн. годишно в стопанския оборот на града, което ще промени изцяло икономиката му. Нещо повече, това е начинът във Варна да се върнат част от напусналите я специалисти, защото тази условия могат да им бъдат реално по-изгодни от тези зад граница, където животът е по-скъп, а данъците – по-високи.

Според доклад на „Индъстри уоч” от края на август IT-секторът, преработващата индустрия, телекомуникациите, аутсорсингът и бизнес услугите са генерирали средно около 8% ръст на икономиката на страната, като за София цифрата е 16%, а за Варна – едва 3 на сто.
Триъгълникът на растежа за Варна е очертан от бизнеса, университетите и администрацията и само с общата им дейност може да се постигне умен икономически растеж, смята още Чавдар Трифонов. Водещата роля е на администрацията, която трябва да се реорганизира, за да е в полза на гражданите и да работи. А това гарантирано ще се случи чрез дигитализацията.

„Трябва да си изгради отворена дигитална община, без опашки и дори без гишета, при която всичко ще се върши по електронен път и на възможно най-ниска цена за услугата. На територията на община Варна администрацията може да работи по този начин дори и без държавната администрация да е достигнало това ниво. Но за целта е необходимо да има професионални служители, избирани само чрез конкурс и ясен подбор на кадрите” – подчерта Чавдар Трифонов.

„При изборна победа, заедно с всички заложени промени, екипът ми ще прави всичко възможно да подкрепя и startup предприемаческите проекти, които ще задържат повече хора с идеи и потенциал във Варна“ – обеща още Трифонов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.