Чавдар Трифонов обещава дигитална община Варна – без опашки и гишета

Туризмът, високите технологии и морският бизнес ще направят икономиката на Варна успешна

Подпомагането на местния бизнес и привличането на инвестиции са основните акценти в програмата за управление на Чавдар Трифонов - кандидат за кмет на Варна от Местна коалиция „Реформатори и патриоти – решението за Варна“.

Анкета сред 14 000 граждани показа, че неработещата икономика е една от най-болезнените теми за варненци. Ниските доходи и несигурността на работното място са другите основни проблеми, които тормозят хората в общината.

„Не приемам Варна да е град, в който двама работещи родители изпитват трудности да си плащат сметките. За да растат доходите, обаче е необходима среда за инвестиции, които да ги осигурят” - категоричен е Трифонов.

Според него икономическият ръст не е непостижима цел за Варна.

За целта е задължигелно развиването на три основни сфери - високите технологии и комуникациите, западналият в последните години морски бизнес и туризмът, в който имаме най-голям опит, практика и традиции.

Ролята на кмета и общината в тази насока Чавдар Трифонов вижда в насочването на публичните средства в подобряване на условията за инвестиции в тези перспективни насоки. Конкретно това означава изграждане на по-добра инфраструктура - пътища, комуникации, а също така и изграждането на новата пречиствателна станция на Златни пясъци, която е основен приоритетен обект за развитието на курортите в бъдеще.

Според Трифонов, изграждането на високотехнологичен парк с капацитет от 5000 работни места може да добави 200 млн. годишно в стопанския оборот на града, което ще промени изцяло икономиката му. Нещо повече, това е начинът във Варна да се върнат част от напусналите я специалисти, защото тази условия могат да им бъдат реално по-изгодни от тези зад граница, където животът е по-скъп, а данъците – по-високи.

Според доклад на „Индъстри уоч” от края на август IT-секторът, преработващата индустрия, телекомуникациите, аутсорсингът и бизнес услугите са генерирали средно около 8% ръст на икономиката на страната, като за София цифрата е 16%, а за Варна – едва 3 на сто.
Триъгълникът на растежа за Варна е очертан от бизнеса, университетите и администрацията и само с общата им дейност може да се постигне умен икономически растеж, смята още Чавдар Трифонов. Водещата роля е на администрацията, която трябва да се реорганизира, за да е в полза на гражданите и да работи. А това гарантирано ще се случи чрез дигитализацията.

„Трябва да си изгради отворена дигитална община, без опашки и дори без гишета, при която всичко ще се върши по електронен път и на възможно най-ниска цена за услугата. На територията на община Варна администрацията може да работи по този начин дори и без държавната администрация да е достигнало това ниво. Но за целта е необходимо да има професионални служители, избирани само чрез конкурс и ясен подбор на кадрите” - подчерта Чавдар Трифонов.

„При изборна победа, заедно с всички заложени промени, екипът ми ще прави всичко възможно да подкрепя и startup предприемаческите проекти, които ще задържат повече хора с идеи и потенциал във Варна“ - обеща още Трифонов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини