Местан: Най-адекватният отговор на бежанската криза е разширяването на ЕС по посока на Западните Балкани

ДПС разгърна цялостна позиция като отговор на бежанската криза и ние вече представихме нашата теза - най-адекватният отговор е разширяването на ЕС по посока на Западните Балкани, съобщи БГНЕС.

Това заяви лидерът на ДПС от парламентарната трибуна Лютви Местан в декларация на парламентарната им група, предаде репортер на БГНЕС. Западни Балкани извън ЕС генерират повече заплахи за ЕС, отколкото, ако станат част от него, аргументира се той. И добави, че на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента, ако то се свика, за което ДПС настоява, от движението ще представят и цялостната си позиция.

В началото на декларацията Местан говори за геополитика. Невъзможно е да се постигне обща позиция в ООН по кризите в Близкия Изток и в Украйна, коментира той. След срещата на президентите на двете суперсили Русия и САЩ стана ясно, че двете държави имат различни позиции за решаването на проблема с Ислямска държава. Президентът Обама е на категорична позиция, че решението минава през отстраняването на сирийския диктатор Асад, докато решението на Путин е, че тази криза може да бъде преодоляна с участието на Асад, продължи Местан.

Възниква въпросът как да се защити общото ни европейско пространство?

И каква е позицията на България? ДПС е категорично, че защитата ни не е само отговорност на Брюксел - ние трябва да имаме много ясна позиция по въпроса, каза той. Това нелегитимно образование ИД подминава България, но не се знае това докога ще продължи, отбеляза Местан. Нали никой не си прави илюзии, че можем да останем остров на стабилността, запита той. Ето затова е важно да се изработи обща позиция и призоваваме президентът на България да свика нарочно заседание на Консултативния съвет по национална сигурност. България може да участва активно в изработване на обща позиция на ЕС, смятат от ДПС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини