Джефри ван Орден: Програмата на Календерска е точна и амбициозна

Кандидатът за кмет на София от „България без цензура“ Мария Календерска има сериозна и амбициозна програма за столицата. Бюрото на групата на Европейските консерватори и реформисти в Европарламента сме тук, за да й окажем подкрепа преди изборите. Това заяви заместник-председателя на групата Джефри ван Орден, който с колегите си за първи път са в България за изнесено заседание на Изпълнителното Бюро на ЕКР, съобщиха от партията.

Програмата на г-жа Календерска, ако се случи, ще помогне на младите хора и на България по пътя към прогрес, категоричен бе евродепутатът Мортен Месершмит. „Радвам се, че тя спомена проблемът с Бърза помощ. Той е подобен и в съседните държави, но в София положението е много тежко и ако Календерска изпълни своя план, условията значително ще се подобрят“, смята той. Месершмит посочи, че е особено впечатлен от акцента върху здравеопазването и подобряване качеството на висшето образование и мерките, които кандидат-кметът предлага, като пожела възможно най-голям резултат за нея, Бареков и ББЦ.

При представянето на програмата на Календерска вчера консерваторите останаха изумени от битовите проблеми на София, които не са съвместими с представата им за европейска столица.

„Впечатлени сме от платформата на г-жа Календерска и се уверихме с очите си по време на днешната си обиколка в София, че проблемите, които тя поставя, са реални и се нуждаят от спешно решаване. Приемете моите комплименти“, обърна се към Календерска на официалната пресконференция днес проф. Ханс-Олаф Хенкел.

Той очерта като ключови проблемите с имигрантите и интеграцията на ромите, за решаването на които са загрижени и германците. „Ако много български лекари се върнат от Германия в България, нашата здравна система ще колабира“, каза той, коментирайки точките от програмата на Календерска, която от своя страна му отговори, че целта не е да връщаме българските лекари от Германия, а да обучаваме и поощряваме със стипендии млади медици, които да останат у нас.

„Това е първото ми посещение в България и съм щастлив, че мога да подкрепя теб и твоите кандидати на предстоящите избори“, обърна се евродепутатът Ашли Фокс към Бареков. Той разказа, че кандидатът на консерваторите за кмет на Лондон Борис Джонсън също като Календерска е имал план в девет точки. „Бях впечатлен, че първата точка от програмата й беше борбата с корупцията. Желая Ви успех“, завърши Фокс.

„България влезе в Европа, но Европа не е влязла навсякъде в България“, заяви от своя страна кандидатът за кмет на столицата. При тоталната хегемония на ГЕРБ в страната и ниско качество на живот на повечето хора у нас, опозиционните партии трябва да са много силни, защото това е единственият глас на хората, подчерта тя и изказа благодарността си към всички, които са имали смелостта да застанат с лицата си до ББЦ и да се борят срещу такава силна машина.

„Когато имаме два пъти по-бърза Спешна помощ, два пъти повече студенти и два пъти по-голяма сигурност, ще можем да започнем да си мислим, че живеем почти като румънците и гърците, които се представят за най-бедни в Европа“, посочи още кандидатът за кмет.

„Най-важната тема за всички кандидати за кметове е децентрализацията, без нея нито един управник не би могъл да се оправи и да реши проблема с ромите, обяви пред консерваторите кандидатът, издигнат от ББЦ за трети мандат в Сливен Йордан Лечков и поиска гостите от ЕКР да дадат рецептата от своите държави за въвеждане на децентрализацията. „Продължавам да подкрепям Бареков и се надявам ББЦ да положи усилия за да се случи тази децентрализация“, каза Лечков.

След срещата си с Бареков, Календерска и представители на ББЦ вчера, тази сутрин Джефри ван Орден, Ашли Фокс и депутатът на ББЦ Мартин Иванов се срещнаха с премиера Бойко Борисов. Акцент на разговорите са били бежанците, темата за българската армия и за корупцията. „България е постигнала напредък, но все още стоят за решаване сериозни и тежки проблеми – реформа в съдебната система, организираната престъпност и корупцията. За да се случи тяхното решаване е необходим натиск, включително и от нашите колеги“, изтъкна Джефри ван Орден. „Великобритания и другите европейски държави искат да видят в България един силен съюзник, когато тя проведе необходимите реформи“, допълни той.

На работната среща не са обсъждани вътрешнополитически проблеми, нито пък коалиция на ББЦ и ГЕРБ, за каквато имаше спекулации, а това как ББЦ да оказва позитивен натиск върху правителството да си свърши работата, поясни лидерът на партията Николай Бареков.

Той изтъкна, че целите на партия ББЦ на местния вот е да има избрани кметове в големите областни центрове на страната. „Ще бъдем единствената партия след ГЕРБ, която ще има общински съветници, избрани по несъществуващите магистрали “Черно море” и “Струма” и по съществуващата “Тракия” - във Варна, Сливен, Велико Търново, Пловдив, Пазарджик, София. Ще имаме силни групи в общинските съвети на Перник, Дупница, Благоевград, Бургас, Стара Загора. Очакваме силен балотаж ББЦ-ГЕРБ в София, Разлог и Сливен. Имаме шансове за 20 общински кметове“, допълни той.

От 30 септември до 2 октомври Изпълнителното бюро на групата на Европейските консерватори и реформисти в Европейския парламент провежда изнесено заседание в София. В него участват евродепутатите от ЕКР, сред които и бившият главен преговарящ на ЕС с България Джефри ван Орден.

Изнесеното заседание на Бюрото на ЕКР, на което ПП „България без цензура“ като част от голямото европейско консервативно семейство и Николай Бареков, в качеството му на председател на ББЦ и член на изпълнителното бюро на ЕКР, са домакини, е голяма чест за българската делегация, защото изнесени заседания на бюрото извън Брюксел се провеждат само два пъти годишно.

Първата работна сесия на Бюрото бе открита вчера от заместник-председателя на групата на Европейските консерватори и реформисти в ЕП Джефри ван Орден. Лидерът на ББЦ и евродепутат Николай Бареков направи анализ на политическата обстановка в страната, а кандидатът за кмет на София от ББЦ Мария Календерска запозна евродепутатите от ЕКР с проблемите на столицата и с програмата си за управление на града - "София - град на възможности".

В първата работна сесия на Бюрото на ЕКР участваха още председателят на Партията на българските жени Весела Драганова, депутатът от ББЦ Мартин Иванов и кандидат-кметовете на големите градове в страната от ББЦ Поля Ченева, Катя Иванова, Атанас Панчов, Дяко Дяков и Генади Цветков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини