Мачовете и спортът по телевизията днес, петък, 28 февруари 2020

На 28 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за петък, 28.02.2020

Почина началникът на отбраната ген. Андрей Боцев

ФБР пише за Хемингуей, Елвис, Ленън и Марлене Избрани текстове от личните досиета на знаменитостите

Жертвите на коронавируса в Италия станаха 17

Президентът връчи награди за отговорен бизнес

Емисиите от фини прахови частици в Стара Загора са под нормите

Нови 14 случая на коронавирус в Германия

Путин отказал да ползва двойници Предлагали му от съображения за сигурност

Трус с магнитуд 3,1 по Рихтер бе регистриран в Албания

Вирус истерия тресе България (обзор) В аптеките няма дезинфектанти, маски, термометри и противогрипни препарати

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 28 февруари 2020

Кметовете в община Сливен ще разясняват на хората за коронавируса, нюкясълската болест и инфлуенцата

Затвор за турски гражданин, причинил катастрофа с една жертва и трима ранени

Джефри ван Орден: Програмата на Календерска е точна и амбициозна

Кандидатът за кмет на София от „България без цензура“ Мария Календерска има сериозна и амбициозна програма за столицата. Бюрото на групата на Европейските консерватори и реформисти в Европарламента сме тук, за да й окажем подкрепа преди изборите. Това заяви заместник-председателя на групата Джефри ван Орден, който с колегите си за първи път са в България за изнесено заседание на Изпълнителното Бюро на ЕКР, съобщиха от партията.

Програмата на г-жа Календерска, ако се случи, ще помогне на младите хора и на България по пътя към прогрес, категоричен бе евродепутатът Мортен Месершмит. „Радвам се, че тя спомена проблемът с Бърза помощ. Той е подобен и в съседните държави, но в София положението е много тежко и ако Календерска изпълни своя план, условията значително ще се подобрят“, смята той. Месершмит посочи, че е особено впечатлен от акцента върху здравеопазването и подобряване качеството на висшето образование и мерките, които кандидат-кметът предлага, като пожела възможно най-голям резултат за нея, Бареков и ББЦ.

При представянето на програмата на Календерска вчера консерваторите останаха изумени от битовите проблеми на София, които не са съвместими с представата им за европейска столица.

„Впечатлени сме от платформата на г-жа Календерска и се уверихме с очите си по време на днешната си обиколка в София, че проблемите, които тя поставя, са реални и се нуждаят от спешно решаване. Приемете моите комплименти“, обърна се към Календерска на официалната пресконференция днес проф. Ханс-Олаф Хенкел.

Той очерта като ключови проблемите с имигрантите и интеграцията на ромите, за решаването на които са загрижени и германците. „Ако много български лекари се върнат от Германия в България, нашата здравна система ще колабира“, каза той, коментирайки точките от програмата на Календерска, която от своя страна му отговори, че целта не е да връщаме българските лекари от Германия, а да обучаваме и поощряваме със стипендии млади медици, които да останат у нас.

„Това е първото ми посещение в България и съм щастлив, че мога да подкрепя теб и твоите кандидати на предстоящите избори“, обърна се евродепутатът Ашли Фокс към Бареков. Той разказа, че кандидатът на консерваторите за кмет на Лондон Борис Джонсън също като Календерска е имал план в девет точки. „Бях впечатлен, че първата точка от програмата й беше борбата с корупцията. Желая Ви успех“, завърши Фокс.

„България влезе в Европа, но Европа не е влязла навсякъде в България“, заяви от своя страна кандидатът за кмет на столицата. При тоталната хегемония на ГЕРБ в страната и ниско качество на живот на повечето хора у нас, опозиционните партии трябва да са много силни, защото това е единственият глас на хората, подчерта тя и изказа благодарността си към всички, които са имали смелостта да застанат с лицата си до ББЦ и да се борят срещу такава силна машина.

„Когато имаме два пъти по-бърза Спешна помощ, два пъти повече студенти и два пъти по-голяма сигурност, ще можем да започнем да си мислим, че живеем почти като румънците и гърците, които се представят за най-бедни в Европа“, посочи още кандидатът за кмет.

„Най-важната тема за всички кандидати за кметове е децентрализацията, без нея нито един управник не би могъл да се оправи и да реши проблема с ромите, обяви пред консерваторите кандидатът, издигнат от ББЦ за трети мандат в Сливен Йордан Лечков и поиска гостите от ЕКР да дадат рецептата от своите държави за въвеждане на децентрализацията. „Продължавам да подкрепям Бареков и се надявам ББЦ да положи усилия за да се случи тази децентрализация“, каза Лечков.

След срещата си с Бареков, Календерска и представители на ББЦ вчера, тази сутрин Джефри ван Орден, Ашли Фокс и депутатът на ББЦ Мартин Иванов се срещнаха с премиера Бойко Борисов. Акцент на разговорите са били бежанците, темата за българската армия и за корупцията. „България е постигнала напредък, но все още стоят за решаване сериозни и тежки проблеми – реформа в съдебната система, организираната престъпност и корупцията. За да се случи тяхното решаване е необходим натиск, включително и от нашите колеги“, изтъкна Джефри ван Орден. „Великобритания и другите европейски държави искат да видят в България един силен съюзник, когато тя проведе необходимите реформи“, допълни той.

На работната среща не са обсъждани вътрешнополитически проблеми, нито пък коалиция на ББЦ и ГЕРБ, за каквато имаше спекулации, а това как ББЦ да оказва позитивен натиск върху правителството да си свърши работата, поясни лидерът на партията Николай Бареков.

Той изтъкна, че целите на партия ББЦ на местния вот е да има избрани кметове в големите областни центрове на страната. „Ще бъдем единствената партия след ГЕРБ, която ще има общински съветници, избрани по несъществуващите магистрали “Черно море” и “Струма” и по съществуващата “Тракия” – във Варна, Сливен, Велико Търново, Пловдив, Пазарджик, София. Ще имаме силни групи в общинските съвети на Перник, Дупница, Благоевград, Бургас, Стара Загора. Очакваме силен балотаж ББЦ-ГЕРБ в София, Разлог и Сливен. Имаме шансове за 20 общински кметове“, допълни той.

От 30 септември до 2 октомври Изпълнителното бюро на групата на Европейските консерватори и реформисти в Европейския парламент провежда изнесено заседание в София. В него участват евродепутатите от ЕКР, сред които и бившият главен преговарящ на ЕС с България Джефри ван Орден.

Изнесеното заседание на Бюрото на ЕКР, на което ПП „България без цензура“ като част от голямото европейско консервативно семейство и Николай Бареков, в качеството му на председател на ББЦ и член на изпълнителното бюро на ЕКР, са домакини, е голяма чест за българската делегация, защото изнесени заседания на бюрото извън Брюксел се провеждат само два пъти годишно.

Първата работна сесия на Бюрото бе открита вчера от заместник-председателя на групата на Европейските консерватори и реформисти в ЕП Джефри ван Орден. Лидерът на ББЦ и евродепутат Николай Бареков направи анализ на политическата обстановка в страната, а кандидатът за кмет на София от ББЦ Мария Календерска запозна евродепутатите от ЕКР с проблемите на столицата и с програмата си за управление на града – „София – град на възможности“.

В първата работна сесия на Бюрото на ЕКР участваха още председателят на Партията на българските жени Весела Драганова, депутатът от ББЦ Мартин Иванов и кандидат-кметовете на големите градове в страната от ББЦ Поля Ченева, Катя Иванова, Атанас Панчов, Дяко Дяков и Генади Цветков.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.