Маркират дървесина с пластини срещу крадци и бракониери

Държавното ловно стопанство в Тервел, в което годишно се добиват около 50 000 куб. м дърва, ще въведе до дни нова технология за контрол и проследяване на отрязаната в горите дървесината, съобщи директорът на стопанството Цветелин Миланов. За да се избегне незаконната сеч и кражбата на дървесина, трупите ще се обозначават допълнително с контролна горска марка и с пластмасови пластини в сигнални цветове, върху които ще има индивидуален идентификационен номер.

Преди да бъде поставен върху пластината, всеки номер ще бъде въведен в електронна система, за да може да бъде проследен пътя на дървесината до крайния потребител. Тази практика отдавна е утвърдена в Европа, обясни Миланов. Първите количества пластини ще пристигнат в Тервел на 5 октомври и веднага ще започне полагането им върху трупите.

Паралелно в стопанството подготвят 71 000 декара площи за есенно залесяване с церови фиданки. В засаждането им ще участват и децата от кръжока "Зелени патрули" на местното СОУ "Йордан Йовков".

За зимния сезон се стяга и техниката за прокарване на пъртини при снеговалеж, приготвят се солища, хранилки с груб и концентриран фураж за подхранване на дивеча, отчете Миланов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони