Общинарите във Варна предпочитат гроздова с евтиния си обяд

Община Варна търси доставчик на алкохолни напитки и вина на обща стойност около 170 000 лв., за следващите три години. Това става ясно от публикувана обява за избор на изпълнител за обществена поръчка „Доставка на хранителни продукти, напитки за нуждите на Дейност „Хранителен комплекс“. Тя е разделена на три обособени позиции, като освен алкохол ще се поръчват кафе, чай и захарни изделия за около 200 000 лв., и безалкохолни напитки и бира за 370 000 лв.

Продуктите основно са за ресторанта в сградата на общината, където чиновниците се хранят на преференциални цени, но ще се ползват и за зареждане на петте кафенета и една сладкарница, които общината стопанисва.

От техническата спецификация към поръчката става ясно, че категоричен фаворит сред общинарите е гроздовата ракия, от която се предвижда да се заредят 1700 бутилки от 0.7 л. За сравнение, от сливова и плодова ракии се търсят общо 200 бутилки. Същата е ситуацията и с водката. Очаква се в общинските заведения да се изпият 1000 бутилки българска и 210 вносна, при едва 200 бутилки уиски.

Очаква се спечелилият кандидат да достави и около 30 000 бири (0.5л). По отношение на вината се забелязва превес на белите сортове – 12 000 бутилки бяло, срещу 9000 бутилки червено. Потенциалните доставчици са предупредени, че виното трябва да е „с приятен аромат, свеж и хармоничен вкус. Не се допуска наличие на несвойствен мирис, без привкус на накиселяване“.

В началото на 2014 година кметът на града Иван Портних се закани да затвори ресторанта на общината и да го отдаде под наем, защото трупа загуби. В заведението се хранят стотици чиновници и служители на общински предприятия. Стойността на готовите ястия за месеца се формира като в края на предходния месец цените на хранителните продукти се усредняват, след което се добавя 30% режиен процент. Всички останали разходи се дотират от общинския бюджет, което прави около 500 000 лв. на година.

Освен служителите на община Варна, хранителният комплекс обслужва и всички гости на кмета, ветерани, инвалиди, участниците в спортни, културни мероприятия и други форуми, организирани на територията на града.

От няколко месеца има частична реорганизация на дейността на ресторанта на общината. Заведението вече е на самообслужване, като сервитьорите са преквалифицирани на работници зад щанд.

Освен това общинската администрация смята изцяло да преоборудва кухненското обзавеждане, за което има обявена друга обществена поръчка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони