На 6 април 2020 да почерпят

Девите да овладеят емоцията си, Скорпионите да не се поддават на ласкателствата – Дневният хороскоп на Алена

Иде бум на малоумни самоделни прически COVID-19 сам признал всичко пред руските учени

Свидетел предупредил полицията, че ще го застрелят На гроба на Мариян Марата се появила бележка с имената на килърите му

300 000 проститутки без препитание

СЗО преосмисля позицията си за маските (ИНФОГРАФИКА)

Картини под карантина Фантазьори създават шедьоври от тоалетна хартия, фолио, тенджери и домакински уреди

Отрицателни са пробите на контактните с народния представител Даниела Малешкова

Най-красивите близначки катерят модния Олимп 10-годишните Ава и Лия спасяват баща си от рак

Пандемията роди ново пиратство Винят САЩ, че отмъкват медицински пратки

Един болен от COVID-19 може да зарази 400 души

Защо Стийв Карел напусна „Офисът“

Горски пожар повиши нивата на радиация край Чернобил (ВИДЕО)

Бутици шият маски, за да избегнат фалит Захвърлиха роклите, правят само предпазните материали

Реанимират мярката 60/40 (обзор)

Чавдар Трифонов: Варна е единственият град в България с деинвестиции

Бързо обслужване и по-лесен достъп до институциите поискаха представители на варненския бизнес от кандидата за кмет на МК „Реформатори и патриоти – решението за Варна“ Чавдар Трифонов. В момента административното обслужване е изключително тромаво – големи опашки, дълго чакане и за най-елементарни документи, липса на онлайн обслужване. Всичко това е пречка за бизнеса, смятат управителите на компаниите.

Моето решение на тези проблеми е дигитализацията на общината, осигуряването на прозрачен и лесен достъп до административните услуги, заяви Чавдар Трифонов. Според него не е необходимо общините да чакат държавата, за да дадат възможност на своите граждани да получават бърза и качествена услуга по електронен път.

От 2009 г. Варна няма план за управление на инвестициите, констатираха представители на бизнеса и поискаха от кандидата на реформатори и патриоти при спечелване на изборите това да стане основен приоритет за общинската администрация. В момента в града се наливат милиони в асфалтиране на отсечки от булевардите, а в същото време хората в „Изгрев“ не могат да прескочат в XXI век, защото все още нямат течаща вода, бе коментирано на срещата.

Монополът върху комуналните услуги, подпомаган от общината, също бе обект на обсъждане. Според представители на малките и средни предприятия обществените доставчици принуждават абонатите да възлагат изграждането на инфраструктура на тях, а начисленият разход за дейностите е от 3 до 6 пъти по-висок от пазарната стойност, която може да се договори с която и да е частна фирма. В същото време след изграждането на тази инфраструктура тя се присъединява и общественият доставчък започва да печели от нея.

Според Чавдар Трифонов в последните години, не без помощта на централната власт, има огромна бездна между публичните инвестиции и еврофондовете от една страна и частните компании – от друга. Вместо публичните инвестиции да са в помощ на частния капитал и да го стимулират, те сякаш са нещо отделно. На частния капитал се гледа дори враждебно, коментира той. Кандидатът на реформатори и патриоти е категоричен, че публичните средства трябва да се инвестират в неща, които генерират икономика.

Необходими са по-прости правила и административни механизми, благоприятна среда и условия за работа на бизнеса, за да се превърне Варна в привлекателен за инвеститорите център, смятат собствениците на частни компании.

„Крайно време е да се отмести фокусът от опаковката, както е в момента. Да се заложи на компетентни хора в администрацията, за да може бързо и ефективно да се усвояват всички средства, отпускани от държавата или европейските фондове. А не да се налага да се пишат проекти и обществени поръчки по два-три пъти, за да може и обещаните пари все пак да бъдат предоставени, както в момента се случва с поръчката за санирането, коментира Чавдар Трифонов, кандидат за кмет, издигнат от МК „Реформатори и патриоти – решението за Варна“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.