Доналд Тръмп предложи учителите да бъдат въоръжавани за да спрат масовите стрелби в училищата

Нинова: Отговорните за кражбите от оградата да бъдат наказани

Софийският градски съд пусна предсрочно от затвора мъжа, който уби с джипа си 6-годишно дете в Панагюрище Решението ще бъде обжалвано

Жена се оплака, че е отвлечена и изнасилена Лекари не откриха следи от насилие

Корея похарчи над 220 000 долара за тридневната визита на сестрата на Ким Чен-ун

Малките старозагорски математици спечелиха 11 медала в Тайланд

ВСС купува два апартамента

Ангела Меркел осъди смъртта на цивилни граждани в Сирия

Закъсал ТИР затвори пътя Варна-Добрич

Учени откриха ген, който предизвиква непоносимост към алкохола

Пловдивското земетресение усетено и в Благоевград

Кандидати без образование напират за приемни родители

Кола удари ученик в Шумен

Уютният огън в камината е вреден за здравето

Земетресението край Асеновград – второ по сила в Eвропа

Чавдар Трифонов: Варна е единственият град в България с деинвестиции

Бързо обслужване и по-лесен достъп до институциите поискаха представители на варненския бизнес от кандидата за кмет на МК „Реформатори и патриоти – решението за Варна“ Чавдар Трифонов. В момента административното обслужване е изключително тромаво – големи опашки, дълго чакане и за най-елементарни документи, липса на онлайн обслужване. Всичко това е пречка за бизнеса, смятат управителите на компаниите.

Моето решение на тези проблеми е дигитализацията на общината, осигуряването на прозрачен и лесен достъп до административните услуги, заяви Чавдар Трифонов. Според него не е необходимо общините да чакат държавата, за да дадат възможност на своите граждани да получават бърза и качествена услуга по електронен път.

От 2009 г. Варна няма план за управление на инвестициите, констатираха представители на бизнеса и поискаха от кандидата на реформатори и патриоти при спечелване на изборите това да стане основен приоритет за общинската администрация. В момента в града се наливат милиони в асфалтиране на отсечки от булевардите, а в същото време хората в „Изгрев“ не могат да прескочат в XXI век, защото все още нямат течаща вода, бе коментирано на срещата.

Монополът върху комуналните услуги, подпомаган от общината, също бе обект на обсъждане. Според представители на малките и средни предприятия обществените доставчици принуждават абонатите да възлагат изграждането на инфраструктура на тях, а начисленият разход за дейностите е от 3 до 6 пъти по-висок от пазарната стойност, която може да се договори с която и да е частна фирма. В същото време след изграждането на тази инфраструктура тя се присъединява и общественият доставчък започва да печели от нея.

Според Чавдар Трифонов в последните години, не без помощта на централната власт, има огромна бездна между публичните инвестиции и еврофондовете от една страна и частните компании – от друга. Вместо публичните инвестиции да са в помощ на частния капитал и да го стимулират, те сякаш са нещо отделно. На частния капитал се гледа дори враждебно, коментира той. Кандидатът на реформатори и патриоти е категоричен, че публичните средства трябва да се инвестират в неща, които генерират икономика.

Необходими са по-прости правила и административни механизми, благоприятна среда и условия за работа на бизнеса, за да се превърне Варна в привлекателен за инвеститорите център, смятат собствениците на частни компании.

„Крайно време е да се отмести фокусът от опаковката, както е в момента. Да се заложи на компетентни хора в администрацията, за да може бързо и ефективно да се усвояват всички средства, отпускани от държавата или европейските фондове. А не да се налага да се пишат проекти и обществени поръчки по два-три пъти, за да може и обещаните пари все пак да бъдат предоставени, както в момента се случва с поръчката за санирането, коментира Чавдар Трифонов, кандидат за кмет, издигнат от МК „Реформатори и патриоти – решението за Варна“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете