Хванаха 46 каналджии и 501 нелегални имигранти при акция на ДАНС, МВР и Прокуратурата

Вчера започна в цялата страна съвместна операция, организирана от ДАНС, Прокуратурата и МВР, насочена срещу незаконната миграция и организирането на каналджийството. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров на брифинг в сградата на МВР, предаде Фокус.

"За първи път трите институции действаха на територията на цялата страна и то в добър синхрон. Създадена бе работна група, която успя да анализира основните фигури в този незаконен бизнес, както и основните рискови точки”, заяви Цацаров и посочи, че се е работило в 3 направления.

„Ясно определен контигент на лица, които са превърнали каналджийството в свой основен предмет на дейност", посочи като първо направление Цацаров. По думите му, второто направление са били масовите проверки в цялата страна и най-вече граничните райони, транспортни средства, сгради и места. "Третото е свързано с проверки в места за настаняване - София, Драгоман, Видин, Монтана. Проверени са къщи за гости, хостели, изоставени сгради. Бяха образувани 38 досъдебни производства, а задържани бяха 46 лица", каза още Сотир Цацаров.

В операцията участваха 1639 служители на МВР и близо 300 единици техника. 9702 лица бяха проверени, 5209 МПС, 955 обекта и местности. Установени са 501 незаконно пребиваващи в страната чужденци и 46 лица, за които има информация, че се занимават с каналджийство. Това каза главният секретар на МВР Георги Костов на брифинг в сградата на министерството, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Иззети са 20 оръжия от различен калибър. В София при проверка на хостел бяха установени 18 лица от Сирия, задържана е собственичката на хостела. Образувано е досъдебно производство", посочи Костов.

Той уточни, че в сграда на фирма за промишлена вентилация 37 граждани от Афганистан са били задържани, като срещу ползвателят на имота е образувано досъдебно производство.

"Около 15.10 часа полицаи на АМ "Тракия" са спрели за проверка бус, като в хода шофьорът бяга, а в каросерията на буса са установени 20 чужди граждани без документи за самоличност. Шофьорите първоначално не са се подчинили, но чрез обградителни действия са установени 41 лица в микробуса без документи. Те са се представили за пакистанци и афганистанци", посочи Косов.

Той даде пример и със случай на товарен вагон на гара „Свиленград”, където са били задържани 19 чужди граждани без документи. "В Хасково е установено лице, чужд гражданин, който е изведен като човек с рисков профил по линия каналджийство. Имал е в себе си голяма сума пари, за които не е дадено обяснение. В София е задържан "Фолксваген пасат" с 6 чужди граждани без документи, като шофьорът е бил без книжка", добави Костов. Той уточни още, че в рамките на вчерашната акция не е задържан полицай, който да е свързан с каналджийство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини