Джихадисти от "Ислямска държава" минавали през България

Джихадисти, които са искали да се включат в редовете на Ислямска държава, са преминавали през територията на България, съобщава TV7. По данни на службите част от тях са били подпомагани от групата около Ахмед Муса от Пазарджик, който беше осъден за разпространение на радикален ислям.

В началото на месеца прокуратурата в Пазарджик внесе нов обвинителен акт срещу групата около Ахмед Муса. Това се наложи, след като Апелативният съд в Пловдив върна делото заради допуснати съществени процесуални нарушения. Мюсюлманите от квартал Изток са подозирани, че симпатизират на радикални ислямисти, които са готови да се сражават с Ислямска държава.

Саид Хюсеинович е родом от Босна, но има френско гражданство. Саид е прекарал 2 седмици в циганския квартал "Изток", преди да замине за Сирия. По време на престоя си, той е показал в кафето на джамията Абу Бекир джихадистки клип.

Хюсеинович е осъден на 6 месеца "лишаване от свобода" в Босна за застрашаване на пътния транспорт и причиняване на наранявания. В момента Хюсеинович се бие на страната на "Ислямска държава" в Сирия, твърдят източници от службите. Според разследващите Ахмед Муса е придружил Хюсеинович до Сърбия, където двамата взели бъдещата съпруга Евлира Балич. Тя напуснала мъжа си и децата си, за да замине за Сирия заедно с Хюсеинович.

Яшар Мустафа е председател на джамийското настоятелство на Абу Бекир. Той е дясната ръка на Ахмед Муса. Яшар категорично отрича каквито и да било връзки с Ислямска държава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини