Нора Караиванова - Къдрици, смях и много музика

Някои хора изпадат в ужас при липсата на гребен. Други стават, поглеждат разрошената си коса и излизат. Ако въведат някакъв ред, има голяма опасност да станат неузнаваеми...

„Прическата ми не се поддържа трудно, защото не се налага всеки ден да си реша косата. Достатъчно е само, като стана, да я разроша и съм супер. Затова пък, когато трябва да я реша, ми отнема много повече време. Случвало ми се е веднъж, още когато бях в Горна Оряховица, да я изправя и моите близки приятели не ме познаха.”
Нора Караиванова се усмихва непринудено и открито говори не само за къдриците си, а и за музиката, любовта и мечтите. „Труд” се срещна с младата изпълнителка, за да разбере кого иска Нора в новото си парче с Брас Асоциация „Комбо” и труден ли е животът на село, когато си обул галоши.

„Косата отговаря на образа ми на сцената иначе в живота не съм толкова буйна”, признава си певицата и продължава „ Всеки един артист, качи ли се на сцената и се променя. Магията му влияе по определен начин. Но сцената не ме е променила много. Аз съм земен човек и близките и приятелите ми се стремят да ме държат здраво стъпила на земята. Популярността не ми е повлияла толкова. Случвало се е хора, които не ме познават добре, да подходят леко предубедено и да спазват дистанция, но когато ме опознаят, ми казват „Е, ти си супер готина!” И това е така, защото певицата не си е поставяла за цел да стане известна. „За мен по-важно е това, което правя, да ме удовлетворява като артист и като човек да успявам да достигам до хората. Да им въздействам емоционално, да ги зареждам или да ги разчувствам. Аз по-скоро съм творец, отколкото изпълнител, а има разлика.”
Стъпила здраво на земята, Нора си позволява и да мечтае. „Мечтите са неизменна част от нашата професия и точно защото ги следваме, се занимаваме с това, което правим.” Изпълнителката сама пише текстовете си, но в тях не разкрива задължително своите собствени емоции и преживявания. „Много често текстовете, които пиша, не са повлияни от мои лични изживявания, а от разкази на мои близки, които са преминали през нещо. Те са достигнали до мен по някакъв начин и аз съм решила да излея тяхната емоция. Получава се доста интересно, защото поглеждам на нещата от различна гледна точка. Сменям перспективата.”

Депресията не е задължително условие за добра песен. „Като всеки артист и аз изпадам в своите дупки и за да изляза от тях се опитвам да правя точно това, което не ми се прави. Това ми действа като терапия. Опитвам се да бъда сред много хора, за да ме заредят”. Другият вариант са филмите. “Много обичам да гледам филми. Аз съм една филмова маниачка. Това много ме разтоварва, защото влизам в други светове, тези, които филмите пресъздават. Последният филм, който много ме докосна, е „Еверест”. Не отидох с големи очаквания, но бях впечатлена от начина, по който бяха пресъздадени преживяванията на героите.”

А какви трябва да са очакванията на меломаните, когато отидат на участие на Нора? „С моя приятел Бисер Иванов имаме акустичен проект с китара и глас. Разбира се, не е скучният вариант. Ние го разнообразяваме с една луп машина, забавляваме се на сцената, репертоарът, който изпълняваме, е авторски. Много често хората идват и не очакват да се забавляват много, а си тръгват супер заредени и идват да ни благодарят.”

Казват, че противоположностите се привличат, но в случая на Нора и Бисер по-скоро сходствата им се оказват ключови. “С Бисер спорим на различни теми, особено когато започнем да правим някоя нова песен заедно. По-скоро имаме сходен характер и разбиране. На мен много ми помага, че той е музикант и разбира професията, с която аз се занимавам. Той ме вдъхновява, дава ми доста добри съвети. Работил е с едни от най-изявените ни изпълнители като Лили Иванова.”
Именно той предлага на Лили и текста на Нора. Лили го харесва за изненада на младата изпълнителка и така „Сам” влиза в репертоара й.
Случва се Нора да пише за други изпълнители и макар понякога да се разделя с лека тъга с текстовете си, целият процес й хресва. Най-вече заради предизвикателството и експеримента. Интересно й е дали ще успее да улови емоционалността на изпълнителя.

Опитът й с Мишо Йосифов се оказва успешен и двамата разбират, че са на една вълна. “С Мишо от доста време обмисляхме да направи нещо заедно. Той ми прати няколко идеи, аз си харесах тази и си казах “Дай да пробвам да направя нещо”. Той ми изпрати само аранжимента, изсвирен от Брас Асоциацията. Имайки предвид какъв голям музикант е Мишо Йосифов, не очаквах, че с отворени обятия ще приеме моите идеи. Мислех си, че е по-строг и взискателен, когато става въпрос за работа, но се оказа, че е много отворен и приема всякакви предизвикателства. Това ми даде свобода да се развивам”, обяснява Нора.
Изпълнителката разказва и как е заснет клипът към парчето “Искам те”, в който режисьорът Даниел Делчунков води музикантите за червени чушки и жарко слънце, а меломаните получават брас по галоши.

“Видето заснехме за един ден в едни прекрасни градини близо до Стара Загора. Съвсем случайно уцелихме тази актуална тема за фермерския начин на живот. Добре ни се получи, а и Мишо Йосифов, и Вили Стоянов добре се вписаха и се справиха с актьорските си задачи”, с усмивка си спомня певицата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица