Министър Кралев: Неолимпийските бойни спортове бележат ръст в България

В България неолимпийските бойни спортове бележат значителен ръст в развитието си. Това заяви в събота в Горна Оряховица министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Той откри държавното първенство по ММА за аматьори в спортната зала „Никола Петров“ в железничарския град. В него участваха над 200 бойци на възраст от 13 до 23 години.

„ММА е тепичен пример, че не трябва да делим спортовете на олимпийски и неолимпийски, а да ги делим на такива, които имат шанс за успехи и такива, които работят в училищата с подрастващи”, изтъкна министър Кралев.

Той припомни, че за съвсем кратко време в рамките на около 10 месеца, откакто Българската федерация по ММА получи лиценз, има проведени две държавни първенства. „Федерацията има над 40 действащи клуба в страната, а това показва, че сме взели правилно решение, за да дадем лиценз. Имаме и вицесветовен шампион на световното първенство в Лас Вегас-Тенчо Караенев. Надявам се да имаме шампиони на предстоящото първенство през ноември в Бирмингам. Момчетата са много мотивирани, работят сериозно, има ред и дисциплина в залата. Надявам се и други федерации да последват техния пример, защото съществуват федерации с 50-годишна история, които нямат толкова състезатели и клубове, които да участват в държавните първенства”, коментира Красен Кралев.

Спортният министър подчерта, че е изключително важно да има колкото се може повече младежи обхванати от тези федерации, зщото без значение какъв е спорта, той допринася за здравето и изграждането на физически и психически качества.

„Голямата конкуренция, ражда и големите шампиони. Като вземем под внимание, че участниците са на възраст между 13 и 23 години, можем вече да говорим за сериозна популярност на ММА в България. На предстоящото Европейско първенство в Бирмингам имаме амбиции за медали, след като още на първото участие на България на Световно първенство взехме сребърен медал“, заяви президентът на Балканската ММА федерация Станислав Недков.

В събота той бе в спортната зала в Горна Оряховица със съпругата си Юлияна Дончева и едногодишният им син. Станислав младши за пръв път присъства на състезание.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт