Охранител осъди Прокуратурата и МВР за 7000 лв заради неоснователно обвинение

Охранител от Велико Търново е осъдил Прокуратурата и МВР да му изплатят солидарно 7000 лв обезщетение заради неоснователно повдигнато обвинение. Решението е на Районния съд в старата столица от петък.

Д.К. предявил претенции към двете институции след като на 26 ноември 2007 г му било повдигнато обвинение от Районната прокуратура във Велико Търново. През 2010 г той бил оправдан напълно от две съдебни инстанции.

Заради това Д.К. депозирал жалба в съда, в която заявил, че 3 години живял под тежестта на неоснователното обвинение, с което му били нанесени неимуществени вреди. „Публичността на съдебното следствие го злепоставила пред обществото, без да е бил осъждан преди това. Повдигнатите обвинения накърнили и професионалната му репутация като охранител”, пише в решението на съда.

В следствие на обвинението Д.К. загубил работата си и се наложило да се препитава от друга по-ниско платена дейност, което се отразило на самочувтвието му и на материалното му състояние. Потърпевшият твърди, че имал и здравословни проблеми. Получил хипертония, станал нервен, затворен, подтиснат, изпитвал угризения и чувство за вина. Докато не били снети обвиненията към него трябвало да върне оръжието си, не можел да кандидатства за обявени свободни места в съдебната полиция, нямал право да работи като охранител.

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Окръжния съд във Велико Търново.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право