Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

“Подвигът” на ММА боеца Джон Кери през погледа на психиатър

Подвизите на друсания англичанин по морето тези дни развеселиха цялото общество – така нареченият ММА боец, който беше вързан с пет белезници, след като задигна мотокар, причини с него верижна катастрофа, вилня, напада, самонарани се с гаечен ключ. Оказа се, че той употребил анаболи и амфетамини, вероятно и алкохол. Случката беше представена доста забавно в медиите, защото тя носи и комедийния си момент, но в същото време има нужда и от професионална оценка, защото е ярка илюстрация на това, което се случва с човек след употребата на наркотици от новото поколение и подобни инциденти далеч не са рядкост. По- особеното в случая е, че с развилнелия се „Херкулес” едва успяха да се справят няколко подготвени полицаи. А какво става, когато такава сила се изправи срещу възрастни родители или съвсем случайни хора?

Инцидента коментира д-р Иван Добринов пред БГНЕС, началник на Отделението за зависимости в Държавната психиатрична болница в Раднево:

„ Ако избегнем сензацията, комедийния елемент, последните години имаме все повече младежи, които комбинират по 3-4-5-6 различни психоактивни вещества и там ефектът е на практика непредсказуем. Имали се много младежи, които тренират активно фитнес , бойни изкуства и комбинират синтетични наркотици от типа на синтетичните канабиноиди, амфетамини, ефедрин , алкохол, хормонални препарати със стероиди и всъщност това води до непредсказуеми промени в поведението. Много честа е физическата агресия, чести са проявите като импулсивност, емоционална лабилност , на моменти грубо дезорганизирано поведение. Включително и миналата седмица в отделението, в което работя, постъпи младеж пак с комбинирана употреба на четири или пет психоактивни вещества, като ефектите се променят буквално за минути. В един момент е агресивен, троши, буйства, удря си главата, напада околните, в следващия момент спира да диша и губи съзнание . Просто ситуацията става неконтролируема. Естествено, налага се намесата на полиция, спешни центрове, спешна консултация с психиатър, бърза хоспитализация в психиатрично отделение , за да се избегнат тежки агресивни или автоагресивни прояви.

Лечението на такива болни е много трудно, защото, след като се овладее острото състояние, най- често те биват изписвани от здравното заведение и първото, което правят, е да продължат употребата на вещества. След няколко дни те отново са при нас или в някое полицейско управление и нещата се повтарят. Докато се стигне до някой тежък инцидент. А тежки инциденти наблюдаваме много през последните две-три години. Имаме случаи с оръжие, с ножове, лопати, дори със самурайски меч имахме един младеж, който или по време на интоксикация, или по време на тежко усложнение като психоза започва да напада околните и има риск за живота- както неговия, така и на случайни хора наоколо.

Има случаи, когато и след първа употреба на такова вещество, ако човекът е по-чувствителен, да развие психоза или да има прояви на тежка агресия. Лошото на новите, синтетичните наркотици е, че много от тях действат по-дълго от познатите. Кокаинът действа половин час, амфетамините- около 6, метамфетаминът- 12. И продължителността на това действие дава възможност за много повече проблеми, свързани с тази употреба. Много по- дълго време човекът е неадекватен, агресивен, и може да се случат много повече бели в този период.

Обикновено хората, извършили криминално деяние, биват осъждани и въдворявани в психиатричното съдебно отделение в Ловеч, където попадат хората с тежки криминални деяния, с убийства. Знам вече за няколко случая, където близки са тежко пострадали, има и смъртни случаи. Когато нападат в такова състояние хора наоколо и обикновено блъскат, удрят, може да се стигне и до фатален край. Комбинираната употреба, особено на алкохол със стимуланти, най- често води до такива последствия- агресия, дезорганизирано поведение и много голям риск за живота на околните.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете