"Подвигът" на ММА боеца Джон Кери през погледа на психиатър

Подвизите на друсания англичанин по морето тези дни развеселиха цялото общество - така нареченият ММА боец, който беше вързан с пет белезници, след като задигна мотокар, причини с него верижна катастрофа, вилня, напада, самонарани се с гаечен ключ. Оказа се, че той употребил анаболи и амфетамини, вероятно и алкохол. Случката беше представена доста забавно в медиите, защото тя носи и комедийния си момент, но в същото време има нужда и от професионална оценка, защото е ярка илюстрация на това, което се случва с човек след употребата на наркотици от новото поколение и подобни инциденти далеч не са рядкост. По- особеното в случая е, че с развилнелия се „Херкулес” едва успяха да се справят няколко подготвени полицаи. А какво става, когато такава сила се изправи срещу възрастни родители или съвсем случайни хора?

Инцидента коментира д-р Иван Добринов пред БГНЕС, началник на Отделението за зависимости в Държавната психиатрична болница в Раднево:

„ Ако избегнем сензацията, комедийния елемент, последните години имаме все повече младежи, които комбинират по 3-4-5-6 различни психоактивни вещества и там ефектът е на практика непредсказуем. Имали се много младежи, които тренират активно фитнес , бойни изкуства и комбинират синтетични наркотици от типа на синтетичните канабиноиди, амфетамини, ефедрин , алкохол, хормонални препарати със стероиди и всъщност това води до непредсказуеми промени в поведението. Много честа е физическата агресия, чести са проявите като импулсивност, емоционална лабилност , на моменти грубо дезорганизирано поведение. Включително и миналата седмица в отделението, в което работя, постъпи младеж пак с комбинирана употреба на четири или пет психоактивни вещества, като ефектите се променят буквално за минути. В един момент е агресивен, троши, буйства, удря си главата, напада околните, в следващия момент спира да диша и губи съзнание . Просто ситуацията става неконтролируема. Естествено, налага се намесата на полиция, спешни центрове, спешна консултация с психиатър, бърза хоспитализация в психиатрично отделение , за да се избегнат тежки агресивни или автоагресивни прояви.

Лечението на такива болни е много трудно, защото, след като се овладее острото състояние, най- често те биват изписвани от здравното заведение и първото, което правят, е да продължат употребата на вещества. След няколко дни те отново са при нас или в някое полицейско управление и нещата се повтарят. Докато се стигне до някой тежък инцидент. А тежки инциденти наблюдаваме много през последните две-три години. Имаме случаи с оръжие, с ножове, лопати, дори със самурайски меч имахме един младеж, който или по време на интоксикация, или по време на тежко усложнение като психоза започва да напада околните и има риск за живота- както неговия, така и на случайни хора наоколо.

Има случаи, когато и след първа употреба на такова вещество, ако човекът е по-чувствителен, да развие психоза или да има прояви на тежка агресия. Лошото на новите, синтетичните наркотици е, че много от тях действат по-дълго от познатите. Кокаинът действа половин час, амфетамините- около 6, метамфетаминът- 12. И продължителността на това действие дава възможност за много повече проблеми, свързани с тази употреба. Много по- дълго време човекът е неадекватен, агресивен, и може да се случат много повече бели в този период.

Обикновено хората, извършили криминално деяние, биват осъждани и въдворявани в психиатричното съдебно отделение в Ловеч, където попадат хората с тежки криминални деяния, с убийства. Знам вече за няколко случая, където близки са тежко пострадали, има и смъртни случаи. Когато нападат в такова състояние хора наоколо и обикновено блъскат, удрят, може да се стигне и до фатален край. Комбинираната употреба, особено на алкохол със стимуланти, най- често води до такива последствия- агресия, дезорганизирано поведение и много голям риск за живота на околните.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини