Георги Колев: Промените в конституцията са дискриминационни

Шефът на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев обяви, че поправките в конституцията, които минаха на първо четене в парламента, са дискриминационни, съобщи “Правен свят”.

Колев вижда грешка в това, че само шефът на Върховния касационен съд (ВКС) може да председателства съдийската колегия след разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две. “Председателите на ВКС и на ВАС са абсолютно равнопоставени”, поясни той. По думите му в основния закон може да се запише “председателството на съдийската колегия да е на ротационен принцип”, т.е. през определен период да се редуват шефовете и на ВКС, и на ВАС.

“Не става въпрос лично за мен, а за длъжността председател на ВАС”, поясни Колев. И добави, че ако бъдат приети промените, те ще засегнат следващия ВСС след две години, когато изтича и неговият мандат, след който ще се оттегли от системата.

Колев подкрепи разширяването на правомощията на Инспектората към ВСС, сред които и органът да проверява за почтеност и конфликт на интереси магистратите. Той обаче постави въпроса дали такива проверки ще прави и бъдещото антикорупционно бюро (по проекта на Меглена Кунева, б.а.). “Ако е така - магистратите ще са на неприемлив двойствен режим - два различни органа ще ги проверяват за едно и също”, заключи шефът на ВАС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право