Прокуратурата обжалва „паричната гаранция“ на шефа на депото за отпадъци край Дупница

Фонд „Земеделие“ преведе 4,5 млн. лв. по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“

Иван Гешев изслушва кметове за „замразени“ сигнали за корупция

Рийз Уидърспуун и дъщеря й са като близначки

203 ученици се включиха в Националния конкурс „Любовта в нас“ Десетокласничка грабна специалната награда на кмета на Варна

“Сън“ : Търсите почивка на най-добра цена? България е най-евтината

Президентът Радев: Ако някой трябва да се страхува от оставането на власт, това е самият Борисов

Вицепремиерът Николова инспектира изграждането на българския павилион на ЕКСПО ДУБАЙ 2020

Българин на финал в Шотландия

Тръмп се пусна с президентската лимузина по писта на НАСКАР (ВИДЕО)

„Избери, за да помогнеш” събра близо 260 хил. лв. в подкрепа на 23 значими каузи

НОИ е издал повече от половин милион ПИК за три години

Елтън Джон изгуби глас, избухна в сълзи и прекрати концерта си (ВИДЕО)

Евакуираха жилищен блок в Златоград заради пожар

Митничари откриха 15 тона нелегално гориво в имот край Бяла Слатина

С малко пари археолози от Търново откриха сериозни находки

Въпреки ограниченият финансов ресурс, проучванията на археолозите във Велико Търново през този сезон приключват със сериозни резултати. Един от обектите, където работиха изследователите бе селищна могила във великотърновското село Хотница, която е от каменно-медната епоха. За тези разкопки Регионалният исторически музей /РИМ/ в старата столица си сътрудничи с ВТУ, като студентите от специалност „Археология“ карат практика там.

Селищна могила край Петко Каравелово пък проучва археологът Александър Чохаджиев. Установено е, че преди около 15 000- 17 000 години е имало жилища на по два или три етажа. Повече от 115 г продължава изследването на древноримския град Никополис ад Иструм край село Никюп, който е един от най-значимите исторически обекти в региона. Тази година там работи археоложката доц.д-р Павлина Владкова.

Ранно византийска базилика пък бе открита при разкопките в местността Френкхисар в подножието на крепостта Царевец. Проучванията са под ръководството на археолога проф.д-р Хитко Вачев, който миналата година разкри средновековна църква.

„Вероятно това е един от Богородичните манастири. Храмът е от 13 век, а там излязоха доста богати погребения, което показа, че е имал много важно значение. Разширявайки сектора около църквата проф.д-р Вачев попадна на ранно византийска базилика. Това беше неочаквано, макар че тази средновековна църква имаше няколко антични архитектурни детайли като колони и капител“, коментира директорът на Регионалния исторически музей /РИМ/ в болярския град Иван Църов.

Той допълни, че последното откритие на археолозите е сериозно постижение, което дава сведения за средновековната история и за античния град, който се е намирал в Търново.

Тази година Регионалният исторически музей разполагаше със скромен бюджет за проучвания. „Парите за разкопки, които държавата отпусна, бяха многократно по-малко от миналата година. Това наложи обемът на проучванията да бъде по- малък. Не получих финансиране за обекта, върху който работя на Николис ад Иструм. По волята на общинските съветници от Велико Търново бяха заделени средства, с които да бъдат подпомогнати разкопките. Аз обаче ги предоставих на колегата ми проф. д-р Хитко Вачев“, сподели Иван Църов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.