Хаос с глобите за офшорки

Не е ясно кой трябва да налага глобите на офшорни компании, които притежават земеделска земя у нас, показа проверка на „Труд”. От 1 октомври влязоха в сила нови разпоредби в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, според които тези фирми трябва да бъдат санкционирани с по 100 лв. на дка. Ако три месеца след това няма промяна в собствеността, глобата вече е 300 лв. на дка.

По закон нарушенията се установяват от областните управители или ако е за земи от общинския поземлен фонд - от кметовете. Областните управители и кметовете трябва да налагат и глобите. Масово обаче местните администрации не са информирани за новите изисквания и не предприемат никакви действия.

„Кметовете и председателите на общинските поземлени комисии са тези, които трябва да вземат мерки”, коментира областният управител на София Веселин Пенев. По негова информация обаче така или иначе на територията на София област нямало земи, собственост на офшорни компании. От областните администрации на Пловдив и Варна обясниха, че не са информирани за реда, по който трябва да налагат тези глоби.

Общините също не предприемат действия по въпроса и считат, че това е работа на областните управители. “Логично е глобите да се налагат от тях, защото общините няма откъде да имат информация за собствеността на земеделските земи”, коментира изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова.

Не важи за публичните дружества

През април, когато се приемаха поправките в закона, депутатът от ДПС Ферихан Ахмедова съобщи по време на заседание на земеделската комисия, че 800 000 дка земя у нас се притежават от офшорни дружества.

Приетата забрана обаче не важи за публичните дружества, които се търгуват на борсата, и така кръгът на потенциалните нарушители се стеснява, още повече че много офшорки продадоха притежаваните от тях земи през миналата година. Според Закона за собствеността и ползването на земеделските земи те трябваше да направят това до 1 януари 2015 г. При липса на инициатива за налагане на закона обаче не е ясно дали всички са го направили.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика