Министър Димитров ще се запознае на място със ситуацията със замърсяването на реките Юговска и Чепеларска

Захариева: Страната ни е във връзка с агенция, която ще превози тялото на убития в Германия българин

Кола блъсна две жени в Хасково Автомобилът се качил на тротоара и влачил една от пострадалите

Шестима души с коронавирус в италианско градче, затварят училища и офиси

Испанският скеч за Бойко Борисов (Обзор) Отнасям се с разбиране към всички тези сигнали на моя съсед по месторабота, каза министър-председателят

Съблякоха и обраха 14-годишно момче в столичен автобус

Установено е ново замърсяване на реките Юговска и Чепеларска с цианиди

Премиерът Борисов: ЕС се нуждае от по-амбициозен бюджет (ВИДЕО)

Самуел Финци откри Берлинале на 12 езика

Ердоган призова Путин за спиране на офанзивата на сирийския режим в Идлиб

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Ивелина Василева: Разследването срещу премиера Борисов е фалшива новина

Шефът на СЗО: Трябват бързи действия за спиране на епидемията от коронавируса

Министър Аврамова: Всички, които се почувстваха засегати, са карали извън закона без винетки

Образуваха наказателно дело срещу Явор Бахаров

Хаос с глобите за офшорки

Не е ясно кой трябва да налага глобите на офшорни компании, които притежават земеделска земя у нас, показа проверка на „Труд”. От 1 октомври влязоха в сила нови разпоредби в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, според които тези фирми трябва да бъдат санкционирани с по 100 лв. на дка. Ако три месеца след това няма промяна в собствеността, глобата вече е 300 лв. на дка.

По закон нарушенията се установяват от областните управители или ако е за земи от общинския поземлен фонд – от кметовете. Областните управители и кметовете трябва да налагат и глобите. Масово обаче местните администрации не са информирани за новите изисквания и не предприемат никакви действия.

„Кметовете и председателите на общинските поземлени комисии са тези, които трябва да вземат мерки”, коментира областният управител на София Веселин Пенев. По негова информация обаче така или иначе на територията на София област нямало земи, собственост на офшорни компании. От областните администрации на Пловдив и Варна обясниха, че не са информирани за реда, по който трябва да налагат тези глоби.

Общините също не предприемат действия по въпроса и считат, че това е работа на областните управители. “Логично е глобите да се налагат от тях, защото общините няма откъде да имат информация за собствеността на земеделските земи”, коментира изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова.

Не важи за публичните дружества

През април, когато се приемаха поправките в закона, депутатът от ДПС Ферихан Ахмедова съобщи по време на заседание на земеделската комисия, че 800 000 дка земя у нас се притежават от офшорни дружества.

Приетата забрана обаче не важи за публичните дружества, които се търгуват на борсата, и така кръгът на потенциалните нарушители се стеснява, още повече че много офшорки продадоха притежаваните от тях земи през миналата година. Според Закона за собствеността и ползването на земеделските земи те трябваше да направят това до 1 януари 2015 г. При липса на инициатива за налагане на закона обаче не е ясно дали всички са го направили.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.