Шафраненият минзухар хит в Кърджалийско

Десетки хора в Кърджалийско, предимно млади, са се запалили по отглеждането на шафранен минзухар. Интересът е продиктуван от високия доход, който може да се получи от тези растения, съобщи БНР.

Според Националната асоциация на производителите на шафран на международния пазар килограм шафран струва 20 000 долара. Това привлича дори завърнали се от чужбина младежи. Сред тях е Али Сюлейман от село Глухар. Доскоро той е работел в Англия, но вече иска да отглежда скъпите растения. Направил е първото в Родопите промишлено насаждение на минзухари, в което е инвестирал 6000 лева. Младежът очаква да спечели близо 15 хиляди лева още първата година.

Според Хасан Тахиров, председател на Националната асоциация на производителите на шафран, информацията за успешния експеримент с минзухара бързо се разпространила в социалните мрежи. “Желанието за отглеждането му е огромно. Специално млади хора звънят чак от Австралия, от Англия, от Америка. Казват, че е най-хубаво да започнем да се мъчим в родината си, отколкото в чужбина”, казва той. Един килограм шафран се събира от 2-3 декара с минзухари. Според Тахиров тези растения могат успешно да заменят тютюна в Кърджалийско. Освен това отглеждащите тази култура имат право на европейски субсидии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони