Симеон Сакскобургготски присъства на литургия в "Св. Александър Невски", говори на арабски с бежанци

Симеон Сакскобургготски присъства на литургия в „Св. Александър Невски“ в София, отслужена от Севастийски епископ Теодосий от Йерусалимската патриаршия, съобщиха от пресцентъра му.

По време на службата епископът отправи молитва за мир в Палестина и региона на Близкия изток. Той се помоли с Божията помощ бързо да се разреши проблемът с военните конфликти в Близкия изток, както и в Украйна, „където християнски, а и други народи страдат, от хора, които убиват без страх от Бога”.

Епископ Теодосий също сподели своите тревоги като православен архиерей, че в Близкия изток, който навремето е бил люлка на християнството, и където доскоро мирно са съжителствали хора от различни етноси и вероизповедания, днес християните са подложени на ужасни гонения.

По думите му през последните 4 години е извършен небивал погром над християнството в Близкия изток: около половин милион християни са напуснали Сирия, а около един милион - Ирак, над 40 са екзекутираните духовници в Ирак, цели християнски селища са обезлюдени, а храмове и други светини от ІV-V век са разрушени.

След литургията Симеон Сакскобурготски поздрави на арабски събралите се християни от Сирия и Йордания, с които той проведе кратък разговор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини