50 души остават под наблюдение за коронавирус у нас До края на деня се очаква да бъдат изследвани поне още 11 проби

Бивш шеф на НСБОП: Костов ни забрани да работим по приватизацията

Премиерът Борисов: Нямаме никакъв миграционен натиск (ВИДЕО)

Любимите рецепти на Ани Петкова

Криско с роля във вампирски филм

Борисов разговаря с феновете и ръководството на „Ботев” и „Локомотив” в Пловдив (СНИМКИ и ВИДЕО)

Проф. Мутафчийски: Новата вълна от грип тип Б е по-опасна от коронавируса

Забраниха на геймър да играе FIFA до живот

Гранична полиция: Няма мигрантски натиск към България

Първа индийска кола на ток Цената на модела Nexton EV ще започва от 18 000 евро

Заразените от коронавируса в Италия са 888 души, починалите са над 20

Коронавирусът и тънкият гласец на здравия разум

Макс Верстапен се пробва във виртуална кола

47 нови смъртни случая на заразени с новия коронавирус в Китай и 3 смъртни случая в Южна Корея

Диляна Попова сваля дрехите в „Останалото е пепел“

Чавдар Трифонов твърдо зад варненци за референдум за Морската градина

„Първата ми работа, като вляза в общината, е да внеса в общинския съвет на Варна подписката на гражданите с искането за референдум за Морската градина.” Това заяви кандидатът за кмет на „Реформатори и Патриоти – Решението за Варна” Чавдар Трифонов в отговор на въпрос на граждани по време на дебата, излъчен тази сутрин по Българската национална телевизия. Трифонов беше единственият кандидат-кмет, който категорично подкрепи гражданската инициатива. „Дори подписите да не са необходимите 30 000, а 15 000 – това са огромна част от моите съграждани”, обясни позицията си кандидатът за кмет на десницата.

Подписката, внесена преди две години в общината, продължава да бъде в съдебна фаза, като се оспорва достоверността на част от парафите. По закон, ако бъдат събрани половината от необходимите подписи, решението дали да се произведе референдум, трябва да се гласува от общинския съвет.

Въпросите, поставени за референдума, са два: „Да достига ли паркът „Морска градина” до морето, като включва изцяло крайбрежната зона от ската до морския бряг? и Да бъде ли крайбрежната зона на град Варна паркова – за отдих с обекти за хранене, спорт, атракции и развлечения, но без жилища, ателиета, офиси, молове, хотели, казина, конгресни центрове и яхтени пристанища?”.

Доказателството за състоятелността на този проблем е фактът, че Варна присъства на картата на екологичните конфликти на света с два проблема – застрояването на Морската градина и замърсяването на морето с отпадни води, обяви Трифонов. В същото време последният кмет, управлявал града, отказа да подкрепи в началото на годината искането на граждански организации референдумът да се проведе заедно с местните избори тази есен, припомни кандидатът на местната коалиция „Реформатори и патриоти – Решението за Варна“.

Освен предвидената сравнително тромава процедура в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, по-прекият начин за гражданско участие е дигитализацията на общината – чрез провеждане на допитвания и приемане на предложения от варненци по електронен път. В т.нар. „умни” градове по света това е факт, заяви Чавдар Трифонов.

Като съществен пропуск за Варна Трифонов изтъкна липсата на обществен защитник в третия по големина български град.

Другият голям проблем за Варна, поставен като въпрос от гражданите по време на дебата, е замърсяването на въздуха в града. Морската столица е на едно от първите места в страната по прахово замърсяване. Освен поддържането на зелените площи и мокрото почистване на улиците, за разрешаването на проблема пристанище „Варна – Изток” трябва максимално бързо да се премести, за да се изнесе трафикът извън града, като на мястото му се изгради модерна марина, смята кандидатът на „Реформатори и Патриоти”.
От ефира на обществената телевизия Трифонов обяви като недопустимо да продължава най-хубавият български град Варна да запада, без ясна цел, посока, перспективи и управленска програма.

„Нека заедно с гражданите да създадем новия модел „Варна“ – модел на чист, зелен и модерен град, който дава възможности за всички”, призова Чавдар Трифонов.

По-късно в ефира на „Дарик радио” Трифонов призова кандидата на ГЕРБ Иван Портних да се яви на телевизионен дебат и да отстоява публично позициите, които изразява във фейсбук.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.